Драстичен спад в продажбите на видео игри в САЩ през август, Deus Ex: Human Revolution и Xbox 360 оглавиха класациите на NPD

Pinterest LinkedIn +

През месец август американският пазар на развлекателен софтуер и хардуер се е свил с 23% спрямо същия период на миналата година до $264.8 млн.– вторият най-драстичен спад в продажбите на видеоигри през последните пет години (след отчетените през месец юли -26%).

NPD Group – статистическата компания, изготвяща официалните месечни класации на най-продаваните софтуерни и хардуерни продукти на гейм индустрията в търговската мрежа в САЩ, отдава по-слабите продажби през отминалия месец с изтеглената в самия му край премиерна дата на новата игра от сериите Madden NFL – вместо в средата на август, както обикновено, заглавието се появи в предпоследния ден на месеца, който ще фигурира в септемврийския доклад на NPD.

Според Анита Фрейзър – анализатор в компанията, Madden NFL 12 най-вероятно ще оглави септемврийската класация за най-продавани видео игри, а задаващите се силни заглавия в оставащите до края на годината месеци, в това число септемврийските Resistance 3 и Gears of War 3, имат потенциала да компенсират слабите продажби през май, юли и август. Към месец август свиването на пазара на игри в САЩ възлиза на около 5% спрямо първите осем месеца на 2010 г.  

Най-продаваното заглавие във Великобритания през последните две седмици - Deus Ex: Human Revolution (360, PS3, PC), е No.1 и в настоящата класация на NPD, въпреки рилийза му само пет дни преди крайната дата на отчитания период. Произведена от Eidos Montreal, по данни на издателите Square Enix до момента в Европа и САЩ са пласирани над 2 млн. от играта. На второ място е поставена NCAA Football 12 (360, PS3), следвана от Call of Duty: Black Ops (360, PS3, NDS, Wii, PC).

Три от останалите седем игри от Топ 10 са на Disney - Phineas and Ferb: Across the 2nd (4), Cars 2 (5) и Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (8), три са предназначени единствено за потребителите на Nintendo - Just Dance и Just Dance 2 Extra Songs (Summer Party) и The Legend of Zelda Ocarina of Time 3D (3DS), a на последното, десето място, е поставена най-продаваната игра във Великобритания през лятото на 2011 г. - Zumba Fitness: Join the Party.

Спадът в продажбите на конзоли през август в САЩ е около три пъти по-слаб от този на издадените за тях видеоигри (12% срещу 34%). По данни на Microsoft, от конзолата на компанията са изкупени около 308 000 копия, което я прави лидер в класацията за август. NPD не предоставят конкретни цифри, но отчитат увеличение в търсенето на 3DS и PS3, което се обяснява с намаляването на цените и на двете конзоли.

Сподели.