"Досиетата на Дрезден", или как да бъдеш професионален магьосник

Pinterest LinkedIn +

"Досиетата на Дрезден" е една необикновена фентъзи поредица. Съвсем съвременна, много динамична и много увлекателна. От онези, към които има опасност да се пристрастите.

Не, не става дума за германския град Дрезден. Всъщност действието на романите се развива в Чикаго. Дрезден е името на основния персонаж в поредицата, а той е всичко друго, но не и обикновен. Хари Дрезден е магьосник. Професионален.

Не живее в измислен фантастичен свят и се издържа основно от работата си като консултант на полицейски разследвания. Случаите, с които се сблъсква, са повече от необичайни и изискват специален подход и познания.

Криминално-фантастични или фантастично-криминални, историите на Дрезден са наситени с напрежение и неочаквани обрати и притежават всички положителни качества, характерни и за двата жанра. Затова, вместо да губим време в търсене на определения, ще ви разкажем повече за поредицата и нейния създател.

Джим Бъчър е американски писател, чието име често присъства в листата с бестселъри на Ню Йорк Таймс. Още като дете Бъчър се влюбва във фентъзи жанра, след като прочита "Властелинът на пръстените", а първите си писателки опити прави като тийнейджър. Успехът обаче не идва лесно.

След няколко неуспешни опита за класически фентъзи романи, през 1996 година Джим Бъчър пише първата книга от поредицата "Досиетата на Дрезден". Романът носи заглавието "Буреносен фронт" и е публикуван за първи път цели четири години по-късно.

Чакането обаче си е заслужавало. Книгата не само поставя началото на бъдещата поредица, но и прави Бъчър световноизвестен. В "Буреносен фронт" започва историята на Хари Дрезден, който може да бъде описан като магьосническия еквивалент на Филип Марлоу.

Хари има известни финансови проблеми (и ще продължи да ги има и в останалите книги от поредицата), защото да си професионален магьосник не е кой знае колко популярна професия в съвременния свят. Повечето хора мислят, че се шегува или че е фокусник.

Лейтенант Мърфи, шеф на Отдела за специални разследвания в Чикаго, обаче, знае, че Хари е съвсем сериозен и много способен. И често го търси за консултации, когато има особено зловещи случаи. Този път става дума за брутално двойно убийство.

Така Хари се оказва в една доста неприятна ситуация - не може да откаже, защото парите наистина му трябват, а убийството е извършено с черна магия. Където има черна магия, има и черен маг. И той знае името на Хари, а това изобщо не е хубаво.

Освен с мощна магия, Хари ще трябва да се бори и с вампири, с чудовища и с мафията. Сякаш свръхестествените същества не са достатъчни!

Втората книга от поредицата, "Безумна луна", подобно на първия роман, започва в момент, в който Хари няма никаква работа и съответно никакви доходи. Лейтенант Мърфи не го е търсила отдавна. И Хари подозира, че знае защо.

Скоро обаче серия от убийства, извършени по пълнолуние, ще я накарат отново да се обърне към него, защото, освен всичко друго, на местопрестъпленията са открити следи от лапи, а жертвите са разкъсани на парчета. Хари знае, че има върколаци, но дали те стоят зад убийствата?

Третата книга от "Досиетата на Дрезден" е озаглавена "Смъртоносна опасност". В живота на Хари има положителна промяна, намерил е своята половинка, но въпреки това отново не му липсват неприятности. Този път той е изправен пред нещо, което не е виждал никога досега.

Призраците в града са полудели и непрекъснато създават неприятности. Хари трябва не само да се справи с това положение, но и да открие много бързо кой стои зад тези необичайни събития. Иначе има опасност самият той да се присъедини към армията призраци.

В следващата книга, "Летният рицар", Хари има повече проблеми от обикновено. Приятелката му е напуснала града, а той за пореден път има финансови затруднения и се е отчуждил от всичките си приятели. Точно когато си мисли, че не може да стане по-зле, над града се излива дъжд от жаби.

А това никога не е добър знак. Зимната кралица на феите му прави предложение, на което не може да откаже, дори да иска, и той трябва да открие убиеца на нейната дясната ръка - Летния рицар. Задачата изглежда проста, до момента в който Хари разбира, че съдбата на целия свят зависи от разрешаването й.

"Досиетата на Дрезден" е сред най-успешните и най-интересните фентъзи поредици през последните години и дори вдъхновява едноименен телевизионен сериал, чийто продуцент е Никълъс Кейдж. Сигурни сме, че ще успеят да завладеят и вашите умове и сърца, а най-лесният начин да се сдобиете с книгите от поредицата е ТУК

Сподели.