Дневниците на Бриджет Джоунс - една поредица, която не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Причините да обичаме романите на Хелън Филдинг (Helen Fielding) са много. Като започнем от прекрасните екранизации с Рене Зелуегър и стигнем до самата Бриджет - толкова очарователна, естествена и забавна, че няма как да не ви спечели.

Книгоманите често се отнасят доста пренебрежително към чиклит жанра, но пък шеметният успех на някои от романите, които спадат към него, доказва, че това не е съвсем основателно. И тъй като сред тези несериозни на пръв поглед четива има не само много бестселъри, преведени по цял свят и обикновено доста успешно екранизирани, но и романи, които съвсем не са лишени от художествени качества, няма абсолютно нищо срамно в това да сте фенове на жанра.

Особено когато става дума за поредица като тази за Бриджет Джоунс. Тайната на успеха е прекрасното чувство за хумор на създателката й Хелън Филдинг. Героинята й Бриджит се появява за пръв път в рубриката на Филдинг в The Independent през 1995 година.

Остроумната пародия на всички женски мании бързо набира популярност и само година по-късно се появява романът "Дневникът на Бриджет Джоунс" (12.80 лв.).

Приключенията на самоироничната и очарователно несъвършена Бриджет бързо я превръщат в любим персонаж на милиони жени по света. Успехът на първата книга пък напълно логично води до продължение на историята на забавната пухкава блондинка, която търси любовта.

Втората книга от поредицата е озаглавена "Бриджет Джоунс на ръба на разума" (12.80 лв.), а първото й издание се появява през 1999 година и затвърждава позициите на Хелън Филдинг сред авторите на бестселъри.

Докато първият роман иронично напомня за "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин, "Бриджет Джоунс на ръба на разума" е сравняван с друга класика на Остин - "Доводите на разума". Интересните персонажи на Филдинг и остроумните паралели с произведенията на Джейн Остин съвсем логично водят до следващата стъпка в развитието на поредицата - екранизациите.

Така през 2001 година Рене Зелуегър (Renée Zellweger) става Бриджет Джоунс, от което печелят колкото актрисата, толкова и персонажът. Филмът е повече от успешен - не само заради великолепната история, но и защото към актьорския състав се присъединяват и Хю Грант (Hugh Grant) и Колин Фърт (Colin Firth). Екранизацията на "Бриджет Джоунс на ръба на разума" също не закъснява.

Третата книга от поредицата е "Бриджет Джоунс луда по онова момче" (14.40 лв.). Макар и след доста дълго прекъсване (книгата излиза през 2013година), в него Бриджет се завръща точно толкова забавна, чаровна, задаваща си въпроси и решена да се справи с всичко, колкото е и в първите две книги.

Действието се развива осемнадесет години след събитията, описани в "Бриджет Джоунс на ръба на разума", форматът на дневник е запазен и, макар че Бриджет Джоунс вече има две деца, а и животът й доста се е променил, чувството й за хумор си е същото.

Ако все още не сте чели романите на Хелън Филдинг, определено имате какво да наваксвате, а най-лесният начин да го направите е ТУК

Сподели.