Дмитрий Глуховски пристига в България

Pinterest LinkedIn +

Световноизвестният руски фантаст Дмитрий Глуховски, създател на хитовата трилогия "Метро", на романите "Бъдеще", "Текст", "Здрач" и на сборника "Разкази за родината", пристига в България в края на май. Aвторът ще гостува у нас по покана на българското представителство на стрийминг платформата за дигитално съдържание "Storytel" и на международния литературен фестивал "Варна Лит".

На специално събитие в София на 27 май 2019 г. Глуховски ще се срещне с фенове и ще представи лично своя сериал "Storytel Original", а от 29 до 30  юни ще се включи в литературния форум "Варна Лит", който се провежда всяка година и обединява световни и български имена с ярка следа в областта на литературата, журналистиката, образованието, театъра, киното, музиката и изобразителното изкуство.

Скоро ще бъдат обявени часовете и местата, на които ще се проведат двете срещи.

България ще бъде първата държава, в която писателят ще гостува след предстоящата на 16 май световна премиера на новото му произведение "Граничен пост". Творбата е създадена специално за аудиоформат под формата на аудиосериал и продуцирана от платформата за аудиосъдържание "Storytel". Той ще се включи и в специална дискусия в рамките на международния детски форум, провеждащ се всяка година в морската ни столица.

С "Граничен пост" авторът на "Meтро 2033" се завръща в своята уникална постапокалиптична атмосфера, в една поддържаща напрежението до последно история за греха и изкуплението, за отговорността и безразсъдството, а също и за предаването на дълговете и престъпленията ни през поколенията – разказ, изключително актуален във времена, когато словото на омразата е навсякъде около нас и светът често забравя грешките на своето минало.

У нас аудиосериалът "Граничен пост" ще бъде достъпен за слушане на български веднага след световната си премиера в платформата на "Storytel" заедно с още много сериали. Преводът на "Граничен пост" на български e от Васил Велчев и ще прозвучи с гласа на Момчил Степанов.

С  над 4000 посетители и 60 срещи във и извън класните стаи през 2018 г. фестивалът "Варна Лит" затвърди статута си на устойчива платформа, обединяваща образователни и културни инициативи. Тази година в него ще се включат световноизвестни писатели, а България ще бъде представена от над 15, сред които и знакови варненски творци. Имената ще бъдат обявени допълнително. 

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.