Предстои спектакъл на Ян Фабър за първи път в България!

Pinterest LinkedIn +

Между 2–13 юни в София ще се проведе 13-тото издание на платформата "Световен театър в София", която е част от календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. Големият акцент в програмата е "Щедростта на Тавита" – първият сценичен спектакъл на Ян Фабър и неговата компания "Трублейн", гостуващ на българска сцена. Представлението е на 6 юни от 19:30 часа в Сатиричния театър "Алеко Константинов". 

През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в "Лувъра", а сценичните му творби са представяни на най-големите международни сцени и фестивали по света (Биенале на Венеция, БИТЕФ, Импулстанц, Авиньон и мн. др.). 

"Щедростта на Тавита" е част от поредица сола, които Ян Фабър създава за отделни изпълнители, с които е работил. Той ги нарича "воини на красотата" и в спектаклите представя някакво тяхно изключително качество. На сцената излиза енергичният и харизматичен млад италианец Матео Седда. Облечен като фокусник и с позлатени устни, той танцува под страховито надвиснали над главата му висящи игли. Спектакълът е вдъхновен от библейския разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. 

13-тото издание на събитието "Световен театър в София" ще бъде открито на 2 юни от 19:00 ч. в Младежкия театър с изцяло мъжкия актьорски състав на "Макбет" по Шекспир на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния "Театроперсона". През 2017 г. спектакълът спечели престижната театрална  награда "Юбю", както и наградата на италианската театрална критика за най-добро представление. Следва прожекция в Дома на киното на 8 юни от 19:00 ч. на отличения със "Златна маска" "Онегин" по Пушкин от вундеркинда на съвременния руски театър – младия руски режисьор Тимофей Кулябин.

Два необикновени танцово-театрални спектакъла ще бъдат представени на сцената на театър "Азарян" в НДК: "Хуманоптер" от Франция, съчетаващ жонглиране и танц (11 юни, 19:00 ч.), и "Глухарче" от Гърция на хореографите Ханес Ланголф и Ермира Торо, работили с легендарната танцова компания "DV8 Physical Theatre". Финалът ще бъде поставен на 13 юни от 19:00 ч. в Младежкия театър с гостуването на Националния театър от Скопие със зрелищната и модерна постановка върху класическата "Чайка" от А. Чехов.

Всички спектакли са с превод на български и английски език.

Билетите са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Сатиричен театър "Алеко Константинов", театър "Азарян" – НДК, Младежки театър "Николай Бинев", Дом на киното.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.