Джулия Чайлд сготви логото на Google в питателен Doodle

Pinterest LinkedIn +

На 15 август Google почита едно от най-големите имена в съвременното кулинарно изкуство – родената точно преди 100 години Джулия Чайлд, придобила огромна популярност в цял свят най-вече със своите телевизионни поредици, излъчвани и до днес.

Вече половин век Джулия Чайлд е обект на преклонение за милиони почитатели на вкусната храна по света. И макар винаги да е била изключително популярна заради прочутите й кулинарни програми по телевизията, името й още повече нашумя с излизането на филма Julie and Julia с трикратната носителка на Оскар Мерил Стрийп в нейната роля.

Джулия Чайлд е родена на 15 август 1912 г. в Пасадена, Лос Анжелис. След като завършва колежа Смит, по време на Втората световна война работи като чиновник в Службата за стратегическо разузнаване в Бирма и Китай, където среща бъдещия си съпруг Пол.

След сватбата двойката се премества в Париж, където той работи в посолството на САЩ до 1954 г. Тогава Джулия се заема сериозно да разучи френската кухня, като записва курсове в известната кулинарна школа Cordon Bleu. Там се сприятелява със Симон Бек и Люизет Бертол и скоро трите отварят свое кулинарно училище, като паралелно с това работят по книгата "Изкуството на френската кухня", чийто първи тираж излиза през 1961 г.

След завръщането на Джулия и Пол в САЩ, при едно нейно интервю за местната телевизия в Бостън зрителите и журналистите са толкова впечатлени, че я канят да води поредица кулинарни предавания. След 200 предавания за класическата френска кухня Джулия започва нова телевизионна серия, посветена на съвременната кухня.

Една от философиите на Джулия е, че приготвянето на храната е ритуал, който заздравява семейството. Пак според нея "една от най-ужасните болести на съвременния свят е страхът от храната".

Джулия Чайлд умира на 13 август 2004 г. Две години по-късно излиза последната книга, написана от нея - My Life in France.

Сподели.