Джордж Клуни ще преследва руски журналисти за „военна пропаганда“

Pinterest LinkedIn +

Гласът на Америка: Фондация Клуни иска издаване на заповеди за арест на журналисти от Русия

"Фондацията за справедливост на Клуни" ("Clooney Foundation for Justice"), основана от актьора Джордж Клуни и съпругата му, ще иска арестуването на руски журналисти в Европа.

Обявеният лов на медийни служители от Русия обяви директорът по правните въпроси на проекта "Docket" Анна Нейстат. Тя обясни, че организацията ще повдига искания за образуване на наказателни производства в страни, чиито наказателни кодекси предвиждат наказание за „пропаганда на военни конфликти“.

Съответните прокуратури могат да издадат заповеди за задържането на посочените журналисти, която ще задейства и Европол.

Според Нейстат фондът ще поиска издаването на заповеди срещу „най-явните руски пропагандисти“, без да разкрива имената им. Тя смята, че журналистите не трябва да знаят за съществуването на заповедта, а напротив, да пътуват до европейски страни, за да бъдат арестувани там.

Шефът на Съюза на журналистите на Русия (UJR) Владимир Соловьов отговори заяви, че подобни репресии срещу представители на пресата са напълно неприемливи. Той добави, че членовете на фондацията вярват сляпо в собствената си пропаганда и са готови да репресират хората, които имат различно мнение. „Какво общо имат демокрацията и свободата на печата? Заповеди за арест на всички, които не попадат в западния мейнстрийм?“ - реторично попита шефът на СЖР, цитиран от руски медии.

Секретарят на СЖР Тимур Шафир от своя страна заяви, че върху руски журналисти в Западна Европа се оказва безпрецедентен натиск. Затварят се офисите на руски медии, които не само са заплашени от отнемане на лицензите си, а и от наказателно преследване за това, че работят за руска медия. Журналисти, които пишат на руски или имат договори с руски издания, се арестуват, задържат и разпитват, което според Шафир се прави, за да се лиши чуждата публика от достъп до алтернативна информация.

На 17 май Европейският съюз (ЕС) наложи санкции срещу „Известия“, „РИА Новости“ и „Российская газета“. Европейската комисия обясни, че „обхватът на тази разпоредба надхвърля обикновеното телевизионно излъчване“.

Отбелязва се, че журналисти от санкционирани издания ще могат да останат в Европа и да си вършат работата: да правят снимки и видео, да вземат интервюта и коментари. Формулировката на новите санкции обаче е неясна, което позволява на всяка страна членка на асоциацията да ги тълкува "по свой начин", подчертават от ЕК.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.