Джони Деп спечели делото за клевета и ще получи 15 милиона долара от Амбър Хърд

Pinterest LinkedIn +

Съдът в щата Вирджиния призна Амбър Хърд за виновна и я осъди за клевета срещу бившия ѝ съпруг - актьора Джони Деп. Деп заведе делото най-вече за да защити честта и достойнството си от лъжливите публични нападки на Хърд, но в допълнение ще получи и обезщетение в размер на 15 милиона долара.

Това обаче е само част от сумата, изискана от 58-годишния Джони Деп - при завеждането на делото искът му беше за обезщетение от 50 милиона долара. Тезата на звездата от "Карибски пирати" е, че бившата му съпруга го е оклеветила, като го е обвинила във физическо и сексуално насилие. Освен това тя не само се е изкарала жертва на насилие, но и се е представила като борец срещу домашното насилие по принцип.

По време на процеса, излъчен по американски телевизии, Амбър Хърд е обвинила Деп в няколко акта на насилие - емоционално, физическо, вербално и сексуално. Тя обаче не е успяла да даде убедителни доказателства за нито един от тях, въпреки че ги е описвала детайлно и със смущаващи подробности. 

Адвокатите на Джони Деп от своя страна представиха в съда аудиозаписи, които показват, че самата Амбър Хърд е упражнявала физическо насилие над съпруга си. Освен това те обвиниха Хърд, че с фалшивите си обвинения е съсипала кариерата на клиента им, който не е могъл да се снима в шестия филм от поредицата "Карибски пирати". Защитниците нарекоха откровени лъжи твърденията на актрисата, че Джони Деп я е изнасилил с бутилка, както и това, че уж е дарила седемте милиона долара, получени от развода, за благотворителни каузи. Според адвокатите тя всъщност не е дарявала милионите.

В заключителната си реч защитникът на Джони Деп Бен Чу подчерта, че нито една жена не е обвинявала клиента му в насилие. "Това беше случай на "MeToo без Me Too", каза той, намеквайки за нашумялото напоследък движение за борба с насилието "Me Too".

Междувременно 36-годишната Хърд не падна по гръб и предяви контраиск срещу Деп за 100 милиона долара с основание, че със заведеното дело бившият ѝ мъж е накърнил нейната репутация. Искът на актрисата е уважен частично - тя ще получи обезщетение в размер на 2 милиона долара. В заключителната си реч нейният адвокат Бенджамин Ротенборн представи нещата така: "Ако смятате, че и двамата са се насилвали взаимно..., тогава Амбър спечели", каза той. - Ако Амбър е злоупотребила поне веднъж, тя печели".

Тъй като съдебният процес беше излъчван на живо по телевизията, показанията и поведението на Хърд и на Деп бяха обсъждани подробно от психолози и експерти по поведението на свидетелите и обвиняемите. Много от тях отбелязаха контраста между изкуственото поведение на Амбър Хърд и естественото поведение на Джони Деп. Извън съдебната зала решението на журито е било посрещнато с одобрителни възгласи от събралите се фенове на актьора, които са скандирали името му.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.