Джон Картър се оказа безсилен пред Лоракс в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Новата мега продукция на Disney, осъществена с бюджет от $250 млн. – научнофантастичният епос John Carter на режисьора и сценарист Андрю Стантън (Finding Nemo, WALL-E) по романите на Едгар Райс Бъроус, инкасира внушителната сума от $101.2 млн. от прожекции в кино театрите в цял свят. Това е добра новина за студиото, но не достатъчно, предвид представянето на лентата в Северна Америка и прогнозите на анализаторите.

И през този уикенд приключенията на малкия оранжев природозащитник на Д-р Сюс, Лоракс, са привлекли най-голям процент от американската аудитория.

При това - въпреки също толкова масовото разпространение на John Carter в САЩ (в 3746 киносалона, 2614 от които с 3D екрани и 289 с IMAX, пропуските за които са по-скъпи от стандартните) и положителните отзиви на публиката (B+ CinemaScore, 7.0/10 IMDB рейтинг).

The Lorax - CGI анимация с участието на Дани Де Вито, Тейлър Суифт и Зак Ефрон, дебютира под No.1 в класацията със $70.7 млн. от продадени билети.

Лентата постави рекорд по приходи от един уикенд за 2012 година, като при това изби напълно вложения й бюджет, а през изминалите почивни дни е реализирала боксофис в размер на $39.1 млн.

За John Carter сумата от $30.6 млн. не е под очакванията на Disney, но специалистите са единодушни, че продукцията едва ли ще донесе печалби, като се има предвид, че освен за заснемането й, са дадени огромни суми (между $50 и $100) и за реклама.

Оптимистите сравняват потенциала на филма, чиято главна роля се изпълнява от звездата от шоуто на NBC Friday Night Lights - Тейлър Кич (познат още от The Covenant, John Tucker Must Die и X-Men Origins: Wolverine), с постигнатото от Prince of Persia (игралната адаптация от 2010 г. генерира $90.8 млн. от прожекции в Северна Америка и $244 млн. по останалите континенти).

Песимистите пък са скептични, че интернационалният му боксофис ще премине прага от $200 млн.

По данни на CinemaScore, близо 60% от аудиторията на премиерните прожекции на John Carter е била на възраст над 25 години, а като съотношение мъже – жени, превес има силният пол с 64%.

Филмът стартира много силно в Русия и не толкова в останалите европейски страни, сред които и България (под заглавието "Джон Картър: Между два свята"), като не е сред десетте най-популярни заглавия в актуалния MovieMeter на IMDB.

Освен John Carter, в боксофис класацията на Северна Америка дебютират още две нови заглавия. Silent House с Елизабет Олсън е поставен на четвърто място, изпреварвайки с по-малко от $10 000 автентичния военноморски екшън Act of Valor, който бе No.1 в чарта преди три седмици, и A Thousand Words с Еди Мърфи.

Дистрибутирана от DreamWorks, комедията се представи по-добре от предишните му филми - Imagine That ($5.5 млн.) и Meet Dave ($5.2 млн.), инкасирайки $6.4 млн., като получи B- CinemaScore оценка от екзитпол анкетата в театрите. Филмът обаче е коствал $40 млн. само за снимачния процес, така че тепърва ще стане ясно дали има шанс за успех.

Същевременно, комедията Project X продължава силното си представяне, заемайки трето място, а Safe House, The Vow, This Means War и Journey 2: The Mysterious Island допълват челната десетка с позиции във втората й половина.


Сподели.