Джейн Джонсън - от "Властелинът на пръстените" до магията на Мароко

Pinterest LinkedIn +

Джейн Джонсън е английска писателка, която обича псевдонимите, пътешествията и фантастиката. Работила е като издател и редактор, а собствените й романи са преведени и издадени в повече от двайсет страни по света.

Родена в Корнуол, Джейн Джонсън е от онези писатели, които се справят еднакво добре с разказването на истории и за възрастни, и за деца. Освен това има особено отношение към творчеството на Дж. Р. Р. Толкин и обича да използва псевдоними.

Свързана е с книгоиздаването не само като писател, но и като дългогодишен редактор в издателство. Дейност, с която продължава да се занимава и досега, макар и "дистанционно". Всъщност работи за едно от най-големите издателства в света - HarperCollins. 

Отговорна е за изданията на Дж. Р. Р. Толкин през 80-те и 90-те години, когато работи като редактор за "Джордж Алън и Ънуин Пъблишърс", включително и за изданието на "Властелинът на пръстените", илюстрирано от Алън Лий. 

Връзката й с творчеството на Толкин става още по-сериозна, докато работи с Питър Джаксън върху филмовата трилогия по "Властелинът на пръстените", а след това и по екранизациите на "Хобит". Междувременно обаче намира време и за собствените си книги. Автор е на няколко поредици за деца (подписани с псевдонимите Джуд Фишър и Габриел Кинг) и на три изключително успешни романа за възрастни. 

През 2005 година Джейн Джонсън заминава за Мароко, за да проучи легенда за семейство от Корнуол, похитено от пирати през 1625 година. Престоят й там се оказва важен както за писателската й кариера, така и за личния й живот. Именно в Мароко Джейн среща бъдещия си съпруг, произхождащ от берберско племе, и пише първия си роман за възрастни - "Десетият дар".
 
От тогава писателката дели времето си между Корнуол и Мароко. Вторият й роман, "Пътят на солта", е пустинен епос, в който действието се развива в Сахара сред номадите туареги. Третият, "Фаворитката на султана", ни отвежда в Мароко през 1677 година. В двора на страховития султан Мулай Исмаил плененият син на местен вожд изпълнява непрестижната и съвсем нелека длъжност писар.

Принуден да лавира между избухливия нрав на своя господар и капризите на отмъстителната му съпруга, Нус-Нус има огромен брой задължения. Той опитва храната на султана и се грижи за покупките му. Докато обикаля из пазара един ден, той се оказва неволен свидетел на убийството на един търговец. 

При това търговец не на какво да е, а на отрови - любимото оръжие за отмъщение на султанката. Несправедливо обвинен в убийство, което не е извършил, за Нус-Нус има само един начин да избегне наказанието си - да стане част от много опасен заговор. 

Съдбата му се преплита с тази на пленената англичанка Алис Суон, изправена пред не по-малко зловещ избор - или да стане част от харема на султана, или да умре. В името на оцеляването си тя се съюзява с Нус-Нус.

Дворът на султан Мулай Исмаил съвсем не е единственото опасно място. Във "Фаворитката на султана" Джейн Джонсън ни отвежда и в Лондон, където по това време властва крал Чарлз II. Къде ще се преплетат пътищата на някои от най-интригуващите личности от този исторически период - ще ви оставим да разберете сами. 

"Фаворитката на султана" можете да намерите ТУК.

Сподели.