Джеф Лагадек (Jaya The Cat): Животът е хубав, братче!

Pinterest LinkedIn +

Малко преди поредния стабилен концерт на Jaya The Cat в София, фронтменът на групата - Джеф Лагадек даде едно много откровено Jaya интервю за Avtora.com по въпроси, вариращи от личния му опит на българска територия до холандското законодателство. Джеф беше директен, както обикновенo.

Стефан Стефанов: Това е петото ви посещение у нас. Може ли да се каже , че Jaya The Cat вече са нещо като местна група?

Джеф: Може да се каже, че сме местна банда в много държави, защото сме били по много пъти на много места. Но, да, би било чест, ако е така... Това е велика страна, хората тук винаги са били много добри с нас.  

.: Кой от предишните ви четири концерта досега помниш най-добре?

Джеф: Мисля, че беше, когато свирихме в едно място... мисля, че се казваше Blue Box или нещо подобно. Тогава изсвирихме Sexbomb на онзи... Том Джоунс... имаше хора по сцената, беше лудница!

.: Защо, според теб,  Jaya The Cat допаднаха толкова на българската публика?

Джеф: Надявам се това да е заради нашата музика. В България има страхотни фенове, хората тук са много ларж, имат отношение и знаят как да се забавляват. Мисля, че е точно заради това...

.: Дойдохте в София няколко дни преди концерта, какво правихте?

Джеф: Бяхме в планината, пихме, изкарахме си добре, спахме под звездите... беше супер. В Амстердам в момента времето е доста неприятно. Това лято е кофти, така че дойдох тук за малко лято. Може да се каже, че изкарването тук ми беше нещо като ваканция.

.: Какво интересно ти се случи  за това време?

Джеф: Запознах се със Сърмата Хари! Събудих се в колата на един приятел, излизам и си мисля дали да не отида под дърветата на сянка, защото беше топло, обаче си викам: По дяволите, ще отида на слънце!

И тогава се появи той с една китара. Седнахме и започнахме да пишем песни, които никой от нас не си спомняше след това. Той много ми напомня на Янко (от Помориънс - бел.ред) - той ми е много близък приятел, както и първият, който ми каза:  "Човече, трябва да дойдеш в България!" Харесвам го, той е мой тип човек.

.: Ти си американец, но от години свириш в Европа, каква е разликата между сцените?

Джеф: Ами в Европа ти плащат. В Америка дори предвид факта, че сцената е огромна, се опитваш и или правиш милиони, или накрая не получаваш нищо. Ние можем да правим концерти както във Франкфурт, така и в Бостън, аз самият съм от Бостън, но не е същото...

Разбира се, не става въпрос само за пари, музиката е страст, но от друга страна, все пак ти трябват пари да си платиш наема, да ядеш, да нахраниш котката или каквото и да е... Трябват ти малко пари в джоба. Така че, в Европа уважават музиката, докато в Америка пак я уважават, но там си е капитализъм на високи обороти - всичко или нищо. Или правиш големия удар или не взимаш нищо. За какво да стоя там? Харесвам Америка, това е моята държава, но за какво да бъда там?!

.: Но капитализъм има и в Европа...

Джеф: Не е същото. В Европа, в някои страни, държавата наистина се интересува от изкуството и го спонсорира, подкрепя творците. Докато в Америка, творецът е съвсем сам.

.: Вие сте големи фенове на Sublime, как ви звучи новата банда Sublime with Rome, с които свирихте в Айндховен?

Джеф: Изглеждат отегчени. Не ми изглеждат сякаш се кефят на това, което правят - изглеждат сякаш просто стоят на сцената... Готини са, обичам Sublime, мисля, че тяхната ритъм секция е една от най-добрите, но как е възможно да бъде каквото е било?! OK са, но няма как да бъдат бандата, която бяха преди.

.: В Холандия законодателството се затяга по въпроса за леките наркотици, какво е мнението ти по въпроса?

Джеф: Надявам се... не, моля се холандците да си съберат ума и да гласуват против десните христиандемократи, преди да са съсипали тази държава. Холандия не е моята родна страна, така че не мога напълно да ги съдя, но тази партия наистина съспива всяка една свобода в тази държава.

Аз живея на Червените фенери и знаеш ли как беше преди?! Проституките имаха профсъюзи и имаха сигурност, което беше важно, защото знам, че има много източноевропейски проститутки, които са експлоатирани, и точно това ще започне да се случва и в Холандия!  

Просто хора, които си мислят, че знаят какво ще се случи с тях, след като умрат, започват да съдят и да проповядват на другите! Когато забранят проституцията, тя няма да изчезне, просто проститутките пак ще са експлоатирани! Така е и с тревата - ще стане навсякъде да влизаш в кофишоповете само с холандска лична карта. Точно така се поражда престъпност. А онези типове са такива съдници, защото си мислят, че Бог им казва какво да правят!

Разбираш ли, аз не се чувствам толкова свръзан с Холандия - аз живея там, но това не е моята държава, аз не мога да гласувам там, нямам права там. Трябва да им плащам много пари за честта да бъда в Холандия. Аз имам бизнес там и не искаш да знаеш какви пари им давам, а те взимат парите и всичко е точно, но това, което правят с държавата... от позицията на страничен наблюдател, мога да кажа, че щях да съм доста притеснен в момента, ако бях холандец...

Ще ти кажа какво ще стане според мен - криминалните там ще направят много пари. Не искам да говоря като расист, защото не съм - обичам всички отвсякъде, но примерно турците или мароканците ще започнат да продават за сметка на кофишоповете. Не изключвам и холандците също, но те много често допускат някой друг да се възползва, вместо тях. Сега в кофишоповете по закон имаш право да държиш малки количества марихуана и имигрантите са свръзани с доставката на допълнителни количества, но когато режимът на кофишоповете бъде затегнат напълно, имигрантите ще започнат да продават за себе си. Тогава всички ще започнат да продават, ще бъде като в Щатите - от човек на човек... Там много хора се занимават и аз също съм продавал трева! И мога да го кажа, защото вече не могат да ме хванат (смее се)... 

Така че много хора ще направят много пари и на всичкото отгоре ще бъдат престъпници. А в Холандия има и огромно етническо разнообразие и всяка група си има място, което е най-красивото нещо в тази държава. Има страхотно общество, макиавелианско общество, те са много либерални, не е просто само, за да ти вземат парите като в моята държава. В Щатите има милиони хора, които влизат в затвора всяка година за такива неща и всички останали плащат, докато в Холандия нямат такъв проблем.

И в момента, в който кофишоповете не са фактор вече, много хора ще започнат сами да продават и вече ще бъдат престъпници. В това мултикултурно общество, в което има хора от целия свят, мисля, че ограничителните закони ще породят само етнически проблеми и по-висока престъпност.

.: В такъв случай целият бизнес ще се измести другаде, например в Чехия?

Джеф: Абсолютно, то и в момента се случва. Не знам, не искам да ставам като един от онези хора, които постоянно приказват: Сега е по-зле отпреди десет години, трябваше да видиш това място преди десет години, човече!... Когато пристигнах в Амстердам, постоянно ми казваха: Трябваше да го видиш през 90-те!

.: Със София нещата не стоят по този начин, защото сега определено е по-добре отпреди десет години...

Джеф: Сериозно? Ти си първият човек, който ми казва такова нещо за града си! Това е готино, на мен ми харесва София! Тук в 4 сутринта мога да съм парка с пиене и приятели и всички си говорят на спокойствие, въпреки трагедията, за която разбрах, че се е случила наскоро...

Въпреки това, мисля, че живеете спокойно, това наистина много ми харесва, имате страхотна държава!

.: Jaya The Cat са против масовата и корпоративна култура и в този смисъл какво е мнението ти за скандала с подслушванията на News of the World,  собственост на магната Мърдок?

Джеф: Честно казано не обръщам много внимание на такива неща и това вероятно се дължи на страната, в която живея. В Щатите бях насторен много по-политически, тогава бях и много по-гневен.

В момента не мога да бъда толкова гневен. Преди, дори дребни неща ме дразнеха, например осигуровките – в Америка никога не съм имал здравна осигуровки, а в Европа се чувствам доста защитен. Нямах глас в Америка, бедните в Америка нямат никакъв глас, хората умират по улиците, когато е студено. Просто ще те оставят да умреш, докато в Холандия и Западна Европа това няма да се случи. Сега може би ще има промени, но бездомничеството е избор в Холандия, трябва наистина да си луд.

Там, откъдето идвам, е трудно да повярваш, че си съвсем сам и трябва да си горд с всичкия национализъм, Бог да благослови Америка и прочие... Oбаче, ако нямаш пари, тези неща нямат никакво значение! Точно това ме вбесяваше там!

Така че, за мен нещата в момента са много повече за момичета и бири, защото проблемите не са същите като преди, проблемите не ме афектират по същия начин и вече гледам на нещата по различен начин. Животът е хубав, братче!  

.: Ти се проявяваш и като DJ, работиш ли по някакви странични проекти?

Джеф: Това е просто нещо, което правя, за да не си хващам нормална работа... Aко това означава да съм диждей, тогава ще съм диждей!

Сподели.