Music Space Radio – "Най-новата българска музика"

Pinterest LinkedIn +

Проектът Music Space стартира онлайн радио с изцяло българска музика, в което звучи най-актуалното и модерно от българската музикална сцена. Music Space Radio може да се слуша директно от страницата на Music Space – www.musicspace.bg, или чрез добавяне на радиото в плейлистата на всеки стандартен аудио плейър.

Music Space Radio е част от проекта Music Space, който стартира през 2008 година и съчетава в себе си музикална социална мрежа и онлайн медията Music Space TV.

Проектът Мusic Space е създаден с основната цел да популяризира българските изпълнители и българската музикална култура.

Каква е концепцията на Music Space Radio и с какво е уникален новият проект, разкрива пред Avtora.com мениджърът на проекта Music Space от страна на Toxity Records, Александър Велинов.

Avtora.com: Music Space Radio 24/7 ли върви, има ли предавания или само стриймва музика?

Александър Велинов: Music Space Radio се стриймва 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. За старта на радиото е предвидена 24-часова музикална програма.

В плана за развитие на радиото е предвидено добавянето на тематични музикални слотове и специализирани предавания.

.: Нужен ли е екип за правене на онлайн радио или един човек се справя с програмата?

Александър Велинов: Разбира се, че е нужен екип за създаването на един качествен продукт, какъвто смятаме, че е и ще бъде Music Space Radio.

.: Песните в програмата от последната година ли са, или от 2000-та насам, и защо?

Александър Велинов: Тъй като Music Space Radio e дефинирано като CHR (Contemporary Hit Radio) радио формат, в програмата на радиото преобладава музиката, създадена през 2011 г. и 2010 г. Идеята, зад която застава екипът е, че промотирането на качествена нова българска музика, е стимул и ще създаде конкуренция, която ще доведе до създаването на още по-качествена нова българска музикална продукция.

.: Регистрацията в Music Space помага ли по някакъв начин на артистите да попаднат в плейлиста със своите песни?

Александър Велинов: Регистрацията в Music Space помага по няколко начина на изпълнителите и групите:

- Скъсява значително пътя по включването на новите песни, отговарящи на концепцията на радиото в ротация.
- Увеличава шанса на изпълнителите и групите да популяризират творчеството си.

.: Предлагате избор на качеството на стрийма (бандуит) - това прави ли радиото подходящо да се слуша на преносимо устройство (мобилен телефон, iPod, др.)?

Александър Велинов: Music Space Radio се стриймва в 3 различни качества – 2 стандартни за слушане в уеб среда и едно - подходящо за слушане на мобилни устройства, поради по-ниско генерирания трафик.

.: Как уреждате правата да излъчвате песните?

Александър Велинов: Правата за ползване на музиката в Music Space Radio се уреждат чрез Дружествата за колективно управление на права - Музикаутор и ПРОФОН.

.: Имате ли статистика за брой на слушателите, за предпочитания формат? 

Александър Велинов: Да, имаме пълна статистика за броя на слушателите и предпочитания формат. Като цяло, сме избрали един стандартен формат .mp3 в две различни качества в зависимост от интернет връзката, който ползва потребителят. Добавили сме и един формат, подходящ за мобилни устройства. В този случай ползваме стрийм с високо аудио качество и генериращ двойно по-нисък трафик.

.: Може ли уиджета за радиото да се инкорпорира в друг сайт?

Александър Велинов: За момента радиото може да се слуша на уебсайта www.musicspace.bg чрез специално разработен плейър, както и чрез стандартен .m3u файл, който се просвирва от всички стандартни аудио плейъри (WinAmp, Windows Media player, iTunes, Vlc и т.н.) на потребителските устройства - компютри и мобилни устройства. Смятаме да разработим специални уиджети, който да могат лесно и просто да се вграждат и в други уебсайтове.


Сподели.