В третото измерение: най-добрите 3D лаптопи на пазара

Pinterest LinkedIn +

Ако някой все още не е чул: 3D-то е новото HD. Шегата настрана! Докато преди няколко години големият писък на хай-тек модата бяха дисплеите с висока резолюция, то днес те вече са нещо обикновено. Сега, на дневен ред са така наречените стереоскопични визуални ефекти.

Наложена от киното, но добре приета от почти всеки клон на масовата развлекателна индустрия (телевизия, видеогейминг, музика), новата "триизмерна" тенденция в момента набира сериозно две неща - скорост и привърженици.

И докато 3D филмите засега си остават най-широко застъпеният и популярен начин да се потопите в един по-реалистичен и обемен свят на фантазия и забавление, превъплъщенията на тази технология отдавна вече не са едно и две. 

В случай че търсите начин, по който максимално да се насладите на невероятните опции, които тази удивителна нова мода предлага, обърнете се към пазара за 3D лаптопи. Техният най-голям плюс е универсалността: фактът, че могат еднакво добре и без проблеми да се справят както с предизвикателството на новите триизмерни кино хитове, така и с набиращите популярност 3D игри.

Ето няколко интересни предложения, които заслужават вниманието ви...

Alienware M17X

Цена: Около 4400 лв. с ДДС

 

Защо точно той?: Alienware е изключително добре позната на всички запалени фенове на видео игрите марка. Специално създадени за забавление, тези системи с право са наричани "извънземни". От известно време се разпространяват от Dell. Конкретно моделът M17X е един от най-елитните в класа си. Екипиран е с мощен Intel Core i7 процесор, 4GB оперативна памет и видео решение Nvidia GeForce 460 GTX с 1.5 GB собствена видео RAM. Иначе казано – това не е лаптоп, на който съвременно приложение може да се опре, било то тежка видео игра или 3D видео плейър. Екранът на "извънземния" е огромен – 17.3-инчов с честота на опресняване 120 херца – идеален за 3D.

Dell XPS 17 3D

Цена: Около 2700 лв. с ДДС

Защо точно той?: Не, тук няма място за вътрешна конкуренция, защото в лицето на XPS имате един съвсем различен бранд, макар че на теория пак става дума за Dell. Създаден по-скоро за гледане на 3D Blu-ray филми и по-малко за запалените геймъри, този модел донякъде прилича на Alienware братчето си, но използва различно графично решение – Nvidia GeForce GTX 555M. Доста приятното време за работа на деветклетъчната батерия – около 145 минути го правят идеален за дълги полети в компанията на новия "Хари Потър" в 3D.

Sony VAIO VPCF21Z1E/Bl

Цена: Около 3900 лв. с ДДС

Защо точно той?: VAIO е бранд на Sony, създаден специално за мобилна мултимедия и не е чудно, че сред последните попълнения в него се предлагат и много 3D модели. Сред себеподобните си, VAIO VPCF21Z1E/Bl блести с 16-инчовия си Full HD дисплей с резолюция 1920 х 1080 пиксела, използващ фирмената технология Bravia 3D (същата, която предлагат популярните телевизори на Sony). Честотата на опресняване, която демонстрира екранът, е впечатляваща 240 херца т.е. два пъти по-висока от минимално изискуемата за възпроизвеждане на 3D видео. Разбира се, качеството е очаквано високо, а картината - брилянтна. Опцията за конвертиране на мултимедийно съдържание от 2D в 3D с едно натискане на бутон също работи смайващо добре.

Toshiba Satellite A665-14Q

Цена: Около 3500 лв. с ДДС

Защо точно той?: Това е един от най-достъпните мултимедийни 3D мобилни компютри на пазара в момента и на практика представлява подобрена версия на базовия модел A665. Новите моменти, разбира се, са свързани най-вече с опциите за възпроизвеждане на 3D съдържание. Машината се доставя в комплект с 3D очила и инфрачервен предавател за връзка (Nvidia 3D Vision kit). Сравнително скромната цена на модела обаче, е за сметка на малкия като диагонал (15.6 инча) и резолюция (1366 х 768 пиксела) дисплей, който се представя посредствено. От хардуерна гледна точка, моделът също не впечатлява и едва ли ще е от полза за феновете на видео игрите.

HP Envy 17 3D

Цена: Около 4000 лв. с ДДС

Защо точно той?: Интересен най-вече с това, че за разлика от повечето конкурентни 3D лаптопи, използва графика на AMD, а не на Nvidia. За сметка на това, видео решението, предлагано от Envy, е едно от най-добрите на пазара – Mobility Radeon 5850. Проблемът му е само в поддръжката на по-малко 3D игрални заглавия, отколкото в лагера на Nvidia. За сметка на това, големият 17.3-инчов Full HD (1080р) дисплей е без забележки и се справя прекрасно с възпроизвеждането на 3D филми и видео.

Asus G53JW-IX162V

Цена: Около 3500 лв. с ДДС

Защо точно той?: Друго компромисно мобилно 3D предложение от класа на Toshiba Satellite A665-14Q. Същият скромен дисплей (720p, 15.6 инча), но по-мощна графика – Nvidia GeForce GTX 460M срещу по-слабата GeForce GTX 350M на Toshiba-та. Моделът на Asus изкушава още и с доста RAM (цели 8 GB), както и с доста прилично време за автономна работа – около 112 минути със стандартна батерия.

Сподели.