Джъстин Бийбър избухна в американските чартове

Pinterest LinkedIn +

Новият хит на Джъстин Бийбър, Boyfriend, дебютира директно на върха на официалната класация за дигитални сингли на Billboard и под No.2 в Hot 100, ставайки най-успешният сингъл на 18-годишния канадец до момента и вторият най-бързо продаван в историята.

С 521 000 изкупени копия от iTunes (където се разпространяваше ексклузивно през изминалата седмица) парчето отстъпва единствено на мега хита на Flo Rida от февруари 2009 г. Right Round, което стартира с 636 000 изкупени дигитални копия, и зае четвърто във вечната класация на синглите с най-многочислени дигитални продажби за една седмица (независимо дали в дебютната или в коя да е следваща седмица след рилийза им).

Right Round на Flo Rida е No.1 и в тази класация, а пред Boyfriend се намират само Tik Tok на Ke$ha – дигиталният бестселър на 2010 г., и Grenade на Бруно Марс – вторият най-продаван трак през 2011 г. Също толкова успешно е представянето на Boyfriend в радио класацията на Billboard, където дебютира под No. 24 с 40 млн. импресии, генерирани чрез 3961 пускания в ефира на мейнстрийм поп радиостанциите на САЩ.

Това означава, че песента е прозвучала средно по 31 пъти в ефира на всяка от тях, което е рекорден актив за новоиздаден сингъл на изпълнител от мъжки пол в историята на чарта Pop Songs. Що се отнася до класацията Radio Songs, имаща отношение към компилирането на Hot 100, само двама солови изпълнители са регистрирали повече импресии със свой сингъл в седмицата на издаването му – Eminem с Just Lose It (52 млн., 2004 г.) и Майкъл Джексън с Black or White (41 млн., 1991 г.). 

Въпреки огромната му популярност – 41 млн. фенове във Facebook, близо 2 млрд. импресии в YouTube и 19 млн. последователи в Twitter, Бийбър има още само два издадени сингъла, регистрирани в Топ 10 на Hot 100 – Baby и Never Say Never, а Boyfriend е първият му хит, влязъл в Топ 3.

И въпреки солидните му продажби и ротация, парчето не успя да сложи край на лидерството на We Are Young, което оглавява Hot 100 вече пета поредна седмица.

С близо 160 000 продадени дигитални копия по-малко от Boyfriend, песента на fun. с участието на Janelle Monae компенсира този пасив с тежка радио ротация и онлайн стрийминг през сервизи като Spotify и Rhapsody.

Somebody That I Used To Know на Gotye и Kimbra допълва челната тройка на Hot 100, а Stronger на Кели Кларксън и Glad You Came на британската бой банда The Wanted – Топ 5.


Сподели.