Дичо и Теди Кацарова пред Avtora.com: Трябва да има повече хора, които се борят за любовта си

Pinterest LinkedIn +

Дичо и Теди Кацарова нямат нужда от представяне. Новината тук е, че двамата ярки представители на българската поп музика записаха дует. Ето какво разказват те за създаването на новата си песен, озаглавена "Остани", специално пред Avtora.com.


Avtora.com: Здравейте! Вече е факт вашият първи съвместен дует. Вие вероятно се познавате отдавна, но как се "намерихте" и като колеги?

Теди: Как се намерихме ли? Всичко стана съвсем случайно. Да, наистина се познаваме от много отдавна, даже понякога се смеем, че аз съм му фенка. Истината е, че една кампания ни събра. Зедно обикаляхме България, а причината за това бяха 9 концерта. Така за първи път имахме възможност да прекараме повече време заедно и да се опознаем по-добре.

Дичо: Да, от доста време се познаваме с Теди. Намерихме се около този проект, а турнето наистина беше повод да се "намерим" и професионално.


Avtora.com: Как се роди тази песен и кой стои зад нея? Какво е посланието ѝ?

Теди: В интерес на истината, идеята за песента се роди съвсем спонтанно, не е имало някакво предварително планиране. Просто се събрахме и всъщност се оказа, че работим с един и същи човек – композитора Петър Рангелов. Реално той ни събра в този дует. Много естествено се получи самата песен, гласовете ни много си съвпаднаха и явно на хората, не само на нас, тази колаборация им звучи много позитивно. Причината да мисля така е, че след песента започнаха да валят много предложения за съвместни изяви и участия, което може само да ни радва – и мен, и Дичо.

Дичо: Песента ни се роди като идея, защото просто знаехме, че искаме да направим дует. Посланието ѝ е, че трябва да има повече двойки, които се борят за любовта си и остават заедно до края. Има много семейства, които се разделят, понеже някой от членовете заминава в чужбина например. Общо взето идеята е да оставаме заедно и да има повече любов и разбирателство.

Avtora.com: Любопитен факт е, че за заснемането на видеото към дуета специално за вас бяха отворени царските зали на Военната академия, където самият цар Фердинанд е отсядал при посещения и е имал работен кабинет. Как се случи това? Какво означава за вас този жест?

Теди: Всъщност идеята за заснемането на клипа дойде от кмета на район Оборище – г-н Цолов. Просто в един спонтанен разговор той каза: "Има едно място, което е почти неоткрито за хората и те не знаят каква красота се крие там". А именно – във Военна академия. Благодарение на него заснемането на клипа точно на това място стана реалност. Хората от ръководството на Военна академия ни приеха изключително мило, отвориха почти всички места за първоначален оглед, за да можем да преценим къде бихме могли да заснемем заедно с Костадин Кръстев-Коко, с когото аз работя много години. Някак нещата, които видяхме там, адски много ни вдъхновиха. Много добре премина целият снимачен процес. "София госпел хор", които са част от нашия проект, наистина се вписаха добре на тези величествени стълби, които открихме в една от залите.

Може би всяко едно нещо се подреди като пъзел за този проект и стана много бързо. Изключително благодарна съм на всеки, който е помогнал и е работил заедно с нас, защото за мен екипът е може би най-важното, което присъства в живота на всеки един изпълнител и без него реално сме за никъде.

Дичо: Да, наистина сме страшно благодарни на Община "Оборище". Те бяха много позитивно настроени към нашия проект. За нас отвориха вратите на доста зали, аз дори вече не мога да ги изброя. Винаги съм мечтал да вляза зад тези врати и да разбера какво се крие там. Моята история с двореца датира от детството ми, защото там съм ходил на уроци по музика. Точно срещу входа на двореца живееше учителят ми по китара, когото съм посещавал 7-8 години. Ето че след 45 години желанието ми се превърна в реалност и бях допуснат зад портите на двореца!

Avtora.com: Трудно ли беше да напаснете очакванията си за крайния продукт? За какво спорихте и как стигахте до консенсус?

Теди: Честно казано, не е имало никакви спорове. Дичо е изключително лесен човек за работа. Може би това е хубавото, че и двамата уважаваме мнението на човека, с когото работим. Дичо е неконфликтна личност, някак много елегантно се разбирахме и се напасвахме за всяко нещо по проекта. Може би това, което ни беше най-трудно, беше текстът. Все пак посланието на една песен е изключително важно. Това ни беше доста по-сложно – да намерим правилния текст. Включиха се негови приятели текстописци, мои също, само и само да успеем да облечем мелодията в правилните думи. С Дичо няма как да има проблеми. Много е хубаво, че той харесва екипа, с който аз работя. Ние с Дичо просто мислим еднакво и това е голям плюс.

Дичо: Песента "Остани" наистина претърпя доста лирически промени. Ние с Теди първо я изпяхме на английски, харесахме този вариант, но решихме да я изпеем и на български. Лириката много пъти претърпя промени и много пъти сменихме идеята. Първо ние с Теди писахме разни неща, след това Румен Гайдев писа, после Ангел Ангелов от "Оги 23", а след него и Иван Бондоков и така стана велика лирическа поезия, създадена от 6 човека. Има разлика между това да правиш музика по текст и текст по музика, нещата са много различни, но всичко това беше много интересно преживяване. 

Avtora.com: Какво според вас изисква направата на един успешен дует?

Теди: Определено уважение. Уважение към човека, към личността, към таланта. Дичо е изключителен кавалер и е много весело с него, през тези два месеца не съм спряла да се смея. Честно казано, много рядко ми се е случва така да си пасвам с някого. И неговият, и моят екип много се забавляват да работят заедно. Може би за това разбирателство допринася и фактът, че творим в един и същи жанр. Според мен конфликт би могъл да възникне, ако хората гледат в различни посоки.

Дичо: Определено трябва да има разбирателство и любов между хората. С човека, с когото създаваш дует, трябва да слушаш еднаква музика, да имате една и съща идея за нещата. Ние с Теди слушаме еднаква музика. Аз съм 5-6 години по-голям от нея, но 95% от музиката, която слушаме, се припокрива. Ако харесваме едно и също, няма как да има раздяла, може само да има нов дует!

Avtora.com: Планирате ли да продължите с още съвместни проекти?

Теди: Сега започваме нова кампания, която е свързана с насилието в училищата. Кампанията ще стартира на 15-ти септември. Тя е и поводът в момента да работим върху една нова песен с много готини момчета –Руди, Дули, Муден и Кукушев. Така че това ще е едно доста силно послание за това, което се случва в училище. Надявам се и ученици, и родители да се замислят над идеята, която се опитваме да предадем.

Идеите за съвместните проекти идват напълно естествено – това е истината. Както се случи с първата песен, по същия начин, напълно спонтанно, дойде и вторият проект. Аз вече много рядко правя планове. Може би само за няколко месеца напред. Когато човек планира, по-често остава разочарован. Според мен във времето, в което живеем, плановете ни трябва да са краткосрочни. Но да, идеи определено имаме и като композитори. Дичо постоянно композира и говори за това, аз също си го мисля, така че мисля, че и натам бихме могли да се насочим заедно.

Дичо: Да, парчето, което правим с Руди, Дули, Муден и Кукушев, е много яко. То е за младите хора – с модерни ритми и модерни текстове и скоро ще се появи на бял свят.

Пак казвам, че с тези хора слушаме една и съща музика, вълнуват ни едни и същи неща, живеем в едно и също време, така че нещата продължават! 

Avtora.com: А какви са настоящите творчески планове на всеки един от вас поотделно?

Теди: Както вече обясних, много не обичам да правя планове. Когато правя планове нещо на всяка цена да се случи, то става по-трудно. Когато нещата се случват естествено, винаги е по-лесно. Истината е, че естествените проекти, които са ни давали и като кампании, и като видеоклипове, като реклами, винаги са били много успешни. Това ме навежда на мисълта, че не трябва да искаме нещата задължително да се случват. А и аз съм на принципа, че нещо ако не тръгне както трябва, просто трябва да го оставим. Затова съм щастлива, че при дуета ни с Дичо нещата се развиха от само себе си.

Дичо: Не спираме да творим. В момента с Чери и Алекс правим нови неща в студиото, записваме постоянно. Повечето неща са с модерно звучене – това търсим. Винаги сме в творчески процес. Скоро прекарахме 15 дни заедно, свирихме всяка вечер на морето и така се зародиха нови идеи. Нещата са във вихъра си. Ние творим, като почиваме и почиваме, като творим. Това може да е нашият девиз (смее се).


Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.