Десетте задължителни игри за 2008

Pinterest LinkedIn +

Днес гейм индустрията е сила, с която всички трябва да се съобразяват. Видеоигрите отдaвна не са просто забавление за деца. Нещо повече – те са интерактивните филми и романи на новото хилядолетие, сред чиято лъскава визия можете буквално да се изгубите, докато стрелята, шофирате, летите, решавате загадки.

Виртуалните приказки на новото време са тук, а ние сме главните герои в тях. Бюджетите им често надвишават тези на холивудските блокбъстъри, а фотореализмът на новите графични възможности на моменти ви кара да се чудите кое е по-истинско – невероятните приключения, случващи се отвъд монитора/телевизора или делничната скука зад прозорците ви.

Avtora.com изготви списък с десет игрални заглавия, превърнали 2008 г. в една от най-силните за гейминга от много време насам. Докоснете се до тях. Няма да съжалявате.


Grand Theft Auto IV

 

Платформи: Xbox 360, PLAYSTATION 3, PC

 

За какво става дума: За една от най-великите игри на всички времена, издигнала и без това легендарната концепция на Grand Theft Auto серията до такива висоти, че я заби директно някъде в стратосферата, недостижима за конкуренцията. Голямата автомобилна кражба никога до сега не е била толкова голяма.

 

Причини да я определим като задължителна: Велика и адски близка до славянските ни души история (главен герой е сръбският емигрант Нико Белик, избягал в страната на неограничените възможности, заради престъпленията, които е извършил по време на войната в Косово). Недостижим геймплей, съчетал в себе си практически всичко, което човек би могъл да поиска от една екшън игра. Смазваща визия. И – не на последно място – гигантска стъпка по пътя към създаването на истински, пълнокръвен виртуален свят, в който буквално можеш да живееш. Няма друга игра, в която – уморени от поредната мисия – да можеш да се обадиш на някой от героите, да отидете в най-близкия бар и да се напоите като оризища, нали?

 

Незабравим момент: Установяването на факта, че един от главните отрицателни герои, задвижил колелата на историята, се казва... мистър Булгарин!

 

 

 

Fallout 3

 

Платформи: Xbox 360, PLAYSTATION 3, PC

 

За какво става дума: Създателите на Oblivion, Bethesda Softworks, пренесоха великата Fallout поредица в света на модерния, съвременен гейминг, променяйки изначално игралната концепция, но запазвайки духа на франчайза непокътнат.

 

Причини да я определим като задължителна: Уникална атмосфера, представяща на играчите един едновременно красив (заради великолепната визия) и отблъскващ (поради факта, че Третата Световна Война е приключила в гигантски ядрен сандвич с гъбка и всичко на родната ни планета е разрушено, мъртво или мутирало) свят. Изненадващо адреналинови и агресивни схватки, в които правилните ъгли на заснемане и адекватната употреба на каданси и булет-тайм ефекти, ви позволява да видите кървавия резултат от всеки изстрел или удар. Страхотна работа на сценарния отдел, предложил ни уникални диалози и множество интересни мини истории покрай всеки отделен куест. Черен като дявола хумор!

 

Незабравим момент: Осъзнаването на факта, че играта съвсем буквално започва с раждането на героя ви и имате възможност да изиграете детските му години и да видите света около вас през невинния поглед на едно хлапе. След което да наблюдавате със задоволство краха на цялата тази невинност, ако сте избрали лошия път на развитие, подобно на скромния си рецензент.

 

 

Metal Gear Solid 4

 

Платформи: PLAYSTATION 3 (и набиращи все по-сериозна сила слухове за скорошна Xbox 360 версия)

 

За какво става дума: За последната част на играта, издигнала понятието за интерактивен филм до нови висоти. В добавка, този път балансът между геймплей и кътсцени е почти съвършен, така че насред интерактивния филм ви очаква и игра. И то каква!

 

Причини да я определим като задължителна: Metal Gear Solid е сага, несъпоставима с нито едно друго гейминг заглавие. Режисьорските и сценарни умения на създателя й Хидео Коджима тук достигат своеобразния си връх, предлагащ ни преживяване без аналог, в което емоциите са по-важни от изстрелите, а персонажите са напълно изградени личности, които познаваме и обичаме. Трудно е да се пише за Guns of the Patriotsтой трябва да се изживее.

 

Незабравим момент: Финалът, който по обясними причини няма да описвам.

 

 

Prince of Persia

 

Платформи: Xbox 360, PLAYSTATION 3, PC

 

За какво става дума: След като завършиха успешната си трилогия за Принца и пясъците на времето (Sands of Time, Warrior Within и The Two Thrones) от UbiSoft Montreal изненадаха леко аудиторията с изказването, че тези игри не са за ПринцЪТ на Персия, а просто за персийски принц. В резултат – започнаха на чисто

 

Причини да я определим като задължителна: За разлика от сравнително стерилния реализъм на предишните игри, новата изглежда като прекрасна, оживяла илюстрация от 1001 нощ”. Историята е адски увлекателна, новата бойна система е една от най-добрите в жанра, а цялата платформинг част, прибира предишната трилогия в малкия си джоб, с интуитивност, мащаб и – не на последно място – с невероятните акробатични изпълнения, които Принцът може да прави, благодарение на новата си помощничка – харизматичната магьосница Елика.

 

Незабравим момент: Словесните престрелки между Принца и Елика са един от бисерите на сценарния отдел. А освен да се заливаш от смях (играта на познай какво гледам”, примерно) ще наблюдаваш и прокрадващия се в думите и жестовете флирт между двамата. 2008 г. определено е годината на добре разказаните игри.

 

 

 

No More Heroes

 

Платформи: Wii

 

За какво става дума: За най-кретенската игра на годината. Казано във възможно най-добрия смисъл. No More Heroes е уникална кръстоска между класическите аркадни игри и модерния оупън уърлд гейминг, вървящ по стъпките на Grand Theft Auto. Всичко това, поднесено ни в уникална аниме опаковка.

 

Причини да я определим като задължителна: Може би най-забавната игра на годината. Тук не говорим за някакви върхови технически постижения или невиждан геймплей, а за една безкрайно несериозна и дебилна забава, в която – благодарение на иновативния контролер на Wii – ще размахвате щастливо крайници, докато карате огромния си мотор, изпълнявате различни странични мисии, занимавате се с общественополезен труд от всякакъв вид, играете си с домашното си котенце или избивате с лазерен меч конкурентите си, за да се превърнете в най-добрия убиец в историята. Да, точно толкова весело е, колкото звучи, а изпипаният геймплей смесва дебилиите на No More Heroes в незабравим коктейл.

 

Незабравим момент: Запазването на игралния прогрес, което става... при ходене по голяма нужда.

 

 

 

Gears of War 2

 

Платформи: Xbox 360

 

За какво става дума: Става дума за война. Истинска. Кървава. Масова. Война, каквато никога не сте я виждали извън киносалона и мащабни продукции от ранга на "Звездни войни", "Властелинът на пръстените" или "Спасяването на редник Райън". Става дума за най-добрата екшън игра на 2008 г.

 

Причини да я определим като задължителна: Ако написаното по-горе не ви стига, нека добавя още малко: Повече от достоен наследник на оригиналния Gears of War, който доразвива концепциите, разгръща историята и предлага смразяваща визия и толкова адреналин, че чак е опасно за здравето. Gears of War 2 е оголена до кокал екшън концепция, в която всичко, което е от значение, е убиването и оцеляването. Поне докато не ни нападнат някакви кръвожадни извънземни, на които трябва да дадем отпор с автоматични оръжия, приемам, че това е най-истинската война, в която съм участвал.

 

Незабравим момент: Срещата на Доминк със съпругата му Мария, който ще запречи гърлото ви с изненадващо непреодолима буца. Понякога сълзите могат да се отмият само с кръв и тази самотна сцена ще ви направи по-агресивни, по-безразсъдни, по-разгневени, ще превърне последвалия екшън във вакханалия от ярост и адреналин.

 

 

Little Big Planet

 

Платформи: PLAYSTATION 3

 

За какво става дума: За най-иновативната игра на годината.

 

Причини да я определим като задължителна: Омръзнало ви е да играете със създадени от други герои в създадени от други нива? Искали сте да създадете своя собствена игра, но сте установили, че програмирането е малко сложничко? Little Big Planet е вашето заглавие. Тук сингъл кампанията не е нищо повече от раздразване на апетита. Силата на Little Big Planet е във възможността – благодарение на изключително лесен за ползване и интуитивен комплект с инструменти – да си създадете своя собствена Голяма Малка Планета, да се справите с препятствията, които сами сте поставили или да поканите някой друг да го стори. Това е игра, която на практика може да бъде вечна, стига колоритният й, псевдо анимационно-детински визуален стил да ви допада.

 

Незабравим момент: Първият успешен опит да създадете добре функциониращо и предизвикателно ниво ще ви накара да се почувствате като елитни гейм дизайнери.

 

 

Warhammer Online: Age of Reckoning

 

Платформи: PC

 

За какво става дума: За първата мащабна онлайн ролева игра, даваща заявка, че може да детронира вездесъщия World of Warcraft.

 

Причини да я определим като задължителна: Разнообразие на класове, разчупена ролева система, изненадващо – предвид жанра – добре застъпена история и полировка на Blizzard ниво. Възможност да трупате експириънс при битки с други играчи, което убива в зародиш класическото за ММО-тата циклене, принуждаващо ви да убиете 300 глигана, за да качите ниво. Схватките между силите на доброто и злото (тук – Order и Destruction) за контрол над дадени територии са си истинска, пълнокръвна война, която – предвид факта, че не говорим за сценарии и скриптирани ситуации, а за хиляди живи хора, стоящи пред мониторите си в различни точки на планетата – трудно се поддава на описание. И най-накрая – ММО жанра се слави с това, че повечето игри излизат на пазара в сравнително незавършен вид и се поправят в движение. Тук обаче Age of Reckoning прави голямото изключение, защото нивата на полировка още в стартовия й ден бяха впечатляващи.

 

Незабравим момент: Убийството на краля на противниковия град, след тежка обсада, изискващо невероятна координация между адски много хора, защото това е най-злият бос в цялата игра. Спокойно, все още никой не е успял да го направи, но определено звучи незабравимо, нали?

 

 

The Witcher: Enchanced Edition

 

Платформи: PC

 

За какво става дума: За може би най-добрата ролева игра на 2007 г., сдобила се със своето специално, обогатено издание, унищожило със замах всички проблеми на оригинала и даващо ви възможност да изживеете приключенията на Вещера в най-добрия им възможен вид.

 

Причини да я определим като задължителна: Рекламният текст на кутията гласи Няма добро и зло – само решения и последици”. За разлика от повечето игрални заглавия, даващи ви възможността да влезете в ролята на изтъкания от добродетели герой или (далеч по-рядко) на ултимативния злодей, в The Witcher няма ясно изразено добро и зло, бяло и черно. Играта на поляците от CD Projekt е потопена в уникалната амалгама на сивото, даваща ви възможност да действате като истинско човешко същество, изтъкано от своите добри и лоши черти на характера. The Witcher е една от малкото игри, в която решенията наистина имат значение, а последствията от тях – рядко са очевидни. В добавка – уникален фентъзи свят, който – по изключение – не е нагло преписан от Толкин.

 

Незабравим момент: Последните два чаптъра, в които ще трябва да си понесете последствията за всичко, което сте или не сте направили в хода на играта.

 

 

Rock Band 2

 

Платформи: Xbox 360, PLAYSTATION 3, PlayStation 2, Wii

 

За какво става дума: За сбъднатата мечта на всеки рок фен. След като обогатиха китарните ни фантазии със съвсем истински китарен контролер, на който да свирим невъзможно сложни сола в Guitar Hero, производителите от Harmonix направиха следващата голяма крачка, добавяйки в комплекта още микрофон, барабани и бас, давайки ни възможността да изживеем детските си мечти да имаме истинска група и да свирим пред многомилионна публика.

 

Причини да я определим като задължителна: Harmonix направиха първата крачка с Rock Band, но сега вече наистина ни издигат във върховете на рок славата. Инструментите са страхотни (специални акламации за барабаните), геймплейната механика е полирана до блясък, сетлистата включва абсолютни класики – от Джоан Джет до Nine Inch Nails, а нови песни за сваляне и свирене/пеене се появяват със завидна честота, което гарантира, че Rock Band 2 няма да ви омръзне скоро. Нека не забравяме и това, че ексцентричният до полуда Аксел Роуз избра именно това заглавие, за да пусне в него за първи път песен от новия си албум – записваният близо петнадесет години Chinese Democracy. Това е парти играта на годината, че и на предходните три-четири.

 

Незабравим момент: Първият миг, в който постигнете пълен синхрон с останалите членове на импровизираната си група и публиката започне да реве одобрително.

Сподели.