Давид Гросман зад маската на смеха

Pinterest LinkedIn +

Отличеният с "Ман Букър" израелски писател Давид Гросман е един от специалните гости на CineLibri 2017. Българските читатели имат възможност да се срещнат с него на 16 октомври преди прожекцията на филма "Ще бягаш ли с мен?" в Дома на киното.

Давид Гросман е не само един от най-известните, превеждани и награждавани израелски автори, но едно от най-значимите имена в съвременната литература. Книгите му са преведени на повече от 30 езика, а романът, за който ще ви разкажем сега ("Един кон влязал в бар"), му донася едно от най-престижните литературни отличия − "Ман Букър" за 2017 година.

Един кон влязал в барИздаден за първи път през 2014 година, "Един кон влязал в бар" веднага се превръща в бестселър и е приет еднакво възторжено както от читателите, така и от критиката. Различен от останалите романи на Гросман, той е определян като стилистично и емоционално рискован, но брилянтен литературен експеримент. Пренесен е успешно и на сцената на известния Камерен театър в Тел Авив.

Давид Гросман е от писателите, които не оставят никого безразличен. Умението му да изгражда завладяващи и сложни сюжети и да увлича читателя с лекота, потапяйки го неусетно във вътрешния свят на персонажите, е впечатляващо. 

"Един кон влязал в бар" е болезнен роман. Книга, която поглежда дълбоко не само в една лична емоционална криза, но и в проблемите на обществото. Разказ, който провокира, движейки се по ръба на допустимото, на смешното, на гротеската.

Има много причини да се стараем да забравим факти и хора от миналото си. И вероятно още повече − да си припомняме отдавна отминали събития, срещи, приятелства и места. Само че онова, което ние помним, често се разминава с това, което другите помнят за нас.

Колко може да каже един стендъп комик от сцената? Къде е границата между смешното и обидното, между гротеската и жестокостта, между изкуството на импровизацията и личната изповед? Това, което започва като вечер, обещаваща забавление, бързо се превръща в разчистване на сметки между един артист и, на пръв поглед, неговата публика, но всъщност неговото минало.

Комикът Довале е поканил на своето представление един пенсиониран съдия, с когото е дружал като дете. Неговият гост бързо започва да разбира, че зад привидно неангажиращата покана се крие нещо друго. Признания, които не са изречени в миналото, и спомени, които с години са били дълбоко погребани.

Въпреки не малкото препратки към нелеката израелска действителност, историята на Довале докосва читателите по цял свят със своята универсалност, а действието на практика би могло да се развива навсякъде. 

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Един кон влязал в бар" ТУК.

А междувременно горещо ви препоръчваме да не пропускате и екранизацията по едноименния роман на Гросман "Ще бягаш ли с мен?". 

Сподели.