Фолкер Шльондорф получи награда за цялостен принос от "CineLibri"

Pinterest LinkedIn +

Големият европейски режисьор Фолкер Шльондорф беше удостоен с наградата за цялостен принос към киното и литературата заради огромната вътрешна енергия, интелигентност и страст, с които одухотворява и пренася на екран едни от най-значимите литературни персонажи на всички времена. Шедьоврите на писатели като Макс Фриш, Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Роберт Музил, Маргарет Атууд и Марсел Пруст живеят втори живот благодарение на неговата продуктивна и неизтощима фантазия.

Известният с фразата "Киното е светлина, сянка, движение" режисьор е сред най-изтъкнатите фигури на европейското кино, спряган като един от основоположниците на "новата вълна" в немската кинематография. Любовта му към литературната класика ражда знакови адаптации на голям екран като "Тенекиеният барабан", "Изгубената чест на Катарина Блум", "Хомо Фабер", "Горски цар".

Шльондорф пристигна в България, за да се срещне с българската публика и да стане свидетел на панорамата на негови филми в рамките на CineLibri 2017. Три великолепни екранизации под негова режисура можем да гледаме до края на фестивала: "Историята на прислужницата" по дистопичното произведение на Маргарет Атууд, "Хомо Фабер" по емблематичния роман на Макс Фриш и "Една любов на Суан" по монументалната творба "По следите на изгубеното време" на Марсел Пруст.

На среща при президента на България Румен Радев вчера беше израелският писател Давид Гросман, който също гостува у нас по покана на "CineLibri". Носителят на международната награда "Ман Букър" 2017 представи романа си "Един кон влязъл в бар"  на 18 октомври в литературен клуб "Перото".

Сподели.