"Дъжд в летен ден" на група Жар

Pinterest LinkedIn +

„Вижте какво се случва, когато приемствеността между поколенията оживее по начин, който никой не е очаквал и как рок музиката става повод за кино чудеса!“

            По този красноречив начин беше обявена премиерата на видеоклипа към песента "Дъжд в летен ден" в изпълнение на ЖАР. Клипът беше представен пред публика на 20.08.2020 г. и веднага предизвика положителни отзиви.

Димитър Вълчев, разказва, че е написал музиката и текста на „Дъжд в летен ден” на един дъх, вдъхновен от разказ на приятел за новата му любов. И почти веднага записва парчето в студио ”ЖАР” - кантората на нотариуса Жернанд Бехар с 12 струнния си ”GUILD". Около този импулсивен запис, Джери Бехар, както го наричат приятелите прави аранжимента на песента, в който се включва с брилянтните си китари Валери Градинарски.

"Аз, Валери и Джери сме група "ЖАР", но всъщност, Джери Бехар е създателят на групата, както и вдъхновител, и център на кръга ”ЖАР”, в който заедно с Емил Ханджиев и Христо Петков се обединихме и вдъхновихме от идеята за ”свободното и некомерсиално музициране”"., допълва Димитър Вълчев.

Най-известната песен на групата и любима балада на поколения българи - "Дъжд" е издадена през далечната 1988 година, а появата на клипа към парчето "Дъжд в летен ден" буди въпроса възражда ли се група "ЖАР"?!

Историята, около реализацията на видеоклипа е интригуваща, колкото самия клип.

Димитър Вълчев, иска да направи клип на песента, с който да изненада своите приятели от група „ЖАР“, както и да направи подарък за рождения ден на Джери Бехар, споделя намеренията си с друг свой близък приятел композитора Иван Динев и той го свързва с Диляна Данева, която е основател на "Yellow Brick Pictures".

Още на първата среща решават, че ще работят заедно и именно така две поколения, които обичат рока, киното и свободата обединяват усилията си за реализацията на видеоклипа.

Екранизацията е реализирана от екипa на "Yellow Brick Pictures", както и от приятели и колеги, които са част пък от друг артистичен кръг с необичайното име "Кръгът на жълтото куче". Те се определят като свободни артисти, които могат да работят еднакво добре заедно и поотделно.

Всеобщото мнение е, че видеоклипа на "Дъжд в летен ден"  изглежда и влияе по скоро като филм, от колкото като музикален клип, каквато всъщност е била и целта на авторите на видеото. Зрители и гости на премиерното излъчване, което се състоя в столично заведение, споделят, че историята е нестандартна, а екранизацията артистична, пълна с метафори и чиста като послание.

Сценария е написан от Диляна Данева и Асен Караниколов и за двамата това е режисьорски дебют. Оператори са Стоян Анов и Jar Cat. Режисьор по монтажа е Йовета Панда. Сценографията е дело на Анна Анова и Диди Шипочка. Организатори са Илияна Илиева и Димитър Трифонов. Асистент оператор е Димитър Йорданов, за мейкинга се грижат Анелия Попова и Кирил Станоев.

В ролята на  художника перфектно се превъплъщава Пламен Димитров, който в живота се занимава с коафьорство.

Ролята на модела е поверена на Диди Шипочка, която всъщност е художник и  автор на картините използвани в клипа, които в действителност са нейни автопортрети.

Ролята на Съдбата, както метафорично я наричат авторите е изиграна от Ралица Туджаро, която тази година се дипломира в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" - специалност: Акт. майсторство за куклен театър.

В видеото е включен и талисмана на Yellow Brick, френският булдог Абра Кадабра.

FB страница: https://www.facebook.com/yellowbrickpictures/


Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.