Дъглас Кенеди – американецът, който покори Европа, и 5 романа, които не бива да подминавате

Pinterest LinkedIn +

Най-четеният американски писател във Франция, един от най-продаваните автори на планетата, преведен на повече от 20 езика и което е най-важно, любимец на милиони читатели по цял свят, Дъглъс Кенеди е пълен с изненади, точно като романите си.

"Живот назаем"

Роден в Ню Йорк, учил в Дъблин, избрал писателската кариера пред това да стане актьор, днес Дъглас Кенеди е любимец на френските читатели, живее в Лондон и се радва на международен успех. Когато решава да се посвети изцяло на литературата, той е само на 28 години.

Романът, донесъл му международно признание, е "Живот назаем". Книгата се превръща в истинска сензация още с излизането си през 1997 година, а едноименната екранизация има няколко номинации за Сезар. Брилянтен трилър и предупреждение за сложността и разпиляността на съвременния живот, "Живот назаем" е история за страсти, маниакалност, убийства и смяна на самоличността. 

Изключително динамичен, романът проследява историята на Бен Брадфорд, преуспяващ адвокат, който на пръв поглед има всичко, за което може да мечтае – красива съпруга, голяма къща и кариера. Зад привидното щастие обаче се крият неосъществени мечти, предателства и разочарования.

Когато разбира, че съпругата му има връзка с техен съсед фотограф, Бен извършва нещо, което не е планирал, но което променя живота му завинаги.

Роман за цената на компромисите, за жертвите, които правим, и за уроците, които научаваме, "Живот назаем" съчетава майсторски изграден съспенс и реалистични, многопластови персонажи. Най-прекият път към него е ТУК.

"Сделката"

Следващият роман на Кенеди излиза точно година след "Живот назаем" и постига не по-малък успех. Книгата става причина критиците да сравняват Кенди с Гришам, а някои от тях дори го определят като по-добър.

"Сделката" ни среща с амбициозния рекламен мениджър Нед Алън. Съпругата му е изгряваща звезда в авторитетна PR агенция. Животът му изглежда идеален до момента, в който Нед не просто губи работата си, но и попада в черния списък на бранша.

Принуден да работи каквото и да е, Нед е въвлечен в гешефтите на безскрупулен строителен магнат, който го превръща в подставено лице за своите нечисти машинации. Решен да се измъкне от подземния свят и от схемите, в които е въвлечен, Нед започва да търси начин да постигне целта си, но и да се пита дали тя оправдава всякакви средства.

Роман за духовната нищета на модерния свят, "Сделката" е обсебваща и запомняща се книга, а най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК

"Специални връзки"

"Специални връзки" излиза през 2003 година и може да бъде определена като промяна на посоката в творчеството на Кенеди или поне като отклонение от класическите трилъри. Това съвсем не значи, че в романа липсва напрежение, напротив – той е изключително динамичен и толкова увлекателен, че се чете на един дъх, въпреки че е дълъг.

"Специални връзки" започва като любовна история, в която Сали Гудчайлд – американска журналистка, кореспондент на бостънски вестник от горещи точки на света, независима, силна, самостоятелна и изключително амбициозна жена, изненадващо дори за самата себе си се оказва омъжена, бременна и живееща в Лондон.

След кратка бурна връзка с британския кореспондент Тони Хобс тя не само се омъжва за него, но и се мести в Англия, където може и да говорят същия език като нея, но изобщо не разбират американската й душевност.

Семейният й живот бързо се превръща в истински кошмар, защото макар на пръв поглед с Тони да я свързват много неща, двамата са и безкрайно различни. Освен това майчинството съвсем не е толкова лека и приятна задача, колкото изглежда в рекламите на памперси.

Завладяващ и безкрайно правдив, "Специални връзки" е роман за трудната страна на съвместното живеене. Ако сте любопитни да разберете как продължава историята на Сали, можете да го направите ТУК

"Моментът"

Повечето автори рано или късно се изкушават да напишат роман с главен герой писател. Дъглас Кенеди не прави изключение. През 2011 година се появява "Моментът" – вълнуваща любовна история, развиваща се на фона на не по-малко интересни исторически събития в Берлин от последните мрачни години преди падането на Стената.

Tомас Несбит е американски писател, бракът му се разпада, той живее сам и тъжен в къщата си в Мейн и общува единствено с дъщеря си. Един ден обаче получава известие за колет, което го връща към отдавна забравени събития.

Колетът е изпратен от жена, с която 25 години по-рано той е изживял краткотрайна, но силна любовна връзка. Двамата се срещат в Берлин, когато градът все още е разделен от Стената, а любовта им е белязана от мрачната сянка на Студената война.

Tомас Несбит не иска да отвори колета, който е получил, но колкото и да отлага да види съдържанието му, накрая все пак се оказва принуден да се изправи пред собственото си минало. "Моментът" е изпълнен с нравствени дилеми, силни чувства и трагични събития, а най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК

"Пет дни"

Още една необикновена и много романтична история, майсторски поднесена от Дъглас Кенеди, който определено умее да провокира читателите си да разсъждават над решенията, определящи живота им. В "Пет дни" той ни среща с Лора, обезсърчена и пряма 40-годишна жена. 

Децата й са големи и се готвят да напуснат семейното гнездо, годините, изпълнени с компромиси, са превърнали брака й в обикновено съжителство между двама напълно отчуждени един от друг души, а работата й като лаборант радиолог в мейнската болница й е доказала многократно, че животът винаги може да ти поднесе най-лошото и никога няма да си подготвен за него.

На една конференция в Бостън Лора се запознава случайно с Ричард. Той изглежда безличен и унил, но зад тази фасада Лора открива далеч по-сложна и дълбока личност. Двамата споделят не само афинитета си към поезията на Йейтс, но и желанието да направят равносметка на живота си и да изберат поне веднъж желанията пред отговорностите.

Дали ще се престрашат да го направят – можете да научите ТУК

Сподели.