Да учим с Монтесори, или 3 книги за деца и родители

Pinterest LinkedIn +

Една от най-разпространените съвременни системи за обучение е тясно свързана с педагогическия метод на Мария Монтесори. Изключително позитивен и насърчаващ децата да усвояват нови умения чрез разнообразни игрови занимания, той е предпочитан от много родители и преподаватели. Следващите 3 книги ще ви помогнат да разберете защо.

Кое е по-важно за едно дете – да учи или да играе? От гледна точка на родителите отговорът не винаги е играта, но всъщност дори не е неоходимо да изправяме малчуганите пред подобен избор. Как да превърнем игрите в достъпно средство за поднасяне на нови знание и да помогнем на най-малките още в предучилищна възраст лесно и трайно да усвоят знания свързани с буквите, цифрите и заобикалящия ги свят? Отговорът е скрит в следващите три книги, които предлагат лесен и забавен начин да провокирате любознателността на децата си.

"Моята тетрадка Монтесори - Откривам числата"

"Моята тетрадка Монтесори" е поредица на издателство "Colibri", насочена към най-малките читатели, на възраст между 4 и 7 години, чиято цел е да им предложи един едновременно достъпен и забавен начин за научаване на нови неща. "Моята тетрадка Монтесори - Откривам числата" предлага игри, които задвижват асоциативното мислене и помагат на децата да усвоят цифрите от 0 до 10.

В нея ще откриете три комплекта стикери, а също така и модели за направата на грапави цифри. Изхождайки от идеята, че децата по природа обичат да борят, съставителите на книжката ни предлагат да ги насърчаваме да наблюдават заобикалящия ги свят и под формата на игра да им помогнем да усвоят символите, групирането на единиците и нулата, които са първите етапи от смятането и аритметичните операции.

Текстовете в "Моята тетрадка Монтесори - Откривам числата" са на Сабин Хофман и Мари Ешенбренер, възпитателки от международната асоциация "Монтесори в детските градини", а креативните илюстрации са на Еманюел Чукриел. Можете да намерите тетрадката ТУК.

"Моята тетрадка Монтесори - Околен свят"

Целта на тази книжка е да насърчи детето да наблюдава, да борави с различните пособия и да експериментира, за да разбере заобикалящия го свят и природата, като едновременно с това обогати речника му. Метод, който, както вече споменахме, е основен в педагогиката на Монтесори. Вместо обикновено представяне на информация тетрадката предлага идеи за занимания, чрез които детето ви ще открие географията, ботаниката, животните, климата и отминаващото време.

За да бъде този процес още по-лек и забавен, в "Моята тетрадка Монтесори - Околен свят" ще откриете и изображения и карти, които детето може да изреже и запази, рисунки, които трябва да допълни, комплект стикер и интересни елементи, които да направи само. Най-прекият път към тях е ТУК.

"100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише" на Мари-Елен Плас

Вече споменахме, че педагозите, които работят за популяризането на педагогическия модел на Мария Монтесори, са много, но едно от най-изтъкнатите имена сред тях е това на Мари-Елен Плас. Превеждана по цял свят, тя е известна най-вече с поредицата си детски книжки с главни герои Балтазар и Пепен.

В "100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише" ще откриете разнообразни игрови занимания, чрез които да помогнете на детето да усвои ключовите умения, свързани с четенето и писането. Особено важно схващане в системата на Монтесори е, че децата преминават през различни "периоди на чувствителност", по време на които мобилизират цялата си енергия, за да открият и усвоят дадено умение.

Кога обаче е този период по отношение на четенето? Ще се изненадате, но той започва в сравнително ранна възраст, малко преди детето да навърши три години, и продължава до шестата година. В книгата са събрани различни игри и указания как да изработите сами сетивни помагала, с които да направите ученето още по-лесно и забавно. За целта в края на "100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише" ще намерите Приложна тетрадка. А най-лесният начин да се сдобие с нея е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.