Cyber-shot HX50 – нова компактна Sony камера за лятото с впечатляващо 30х увеличение

Pinterest LinkedIn +

Лято е! Вече спокойно можем да го кажем на фона на 30-градусовите жеги навън, които са и царско време за така наречените "сапунерки". Истината е, че пазарът на популярните като "летни" (масови) камери оживява традиционно през ваканционния сезон, тъй като именно той е времето, през което повечето хора трупат най-много приятни спомени по почивки и екскурзии и съответно търсят начин да ги запечатат в цифров вид.

Точно затова през късната пролет и първите летни месеци анонсите на нови модели point and shoot и компактни фотоапарати са най-интензивни. На практика всяка от водещите компании в сегмента традиционно обновява продуктовите си линии и Sony не прави изключения.

Техният HX50 е поредното попълнение в голямото Cyber-shot семейство компактни камери и една от най-ярките му отличителни черти е уникалният обектив с 30-кратно оптично увеличение. Подобна екстра е, меко казано, впечатляваща, особено на фона на изключително компактното тяло на това "лятно" апаратче – с размери едва 108 x 64 x 38 мм и тегло малко под 300 грама.

Сред другите интересни опции на HX50 се нареждат използваният от него Exmor R CMOS сензор с внушителна резолюция (20.4 МР) в комбинация с бърз BIONZ процесор от последно поколение.

Моделът предлага още и подобрен алгоритъм за оптична стабилизация, който, по думите на Sony, гарантира два пъти по-добро балансиране от този на предшествениците на HX50.

Както повечето point and shoot модели от този клас напоследък, и HX50 включва вграден Wi-Fi модул за безжична връзка, както и поддръжка на мобилното приложение PlayMemories на Sony, предназначено за Android и iOS.

То позволява всеки таблет или мобилен телефон, работещ с някоя от тези две операционни системи, да се използва като безжично дистанционно управление за вашата камера, която пък може светкавично да споделя всяка заснета цифрова снимка или HD видеоклип онлайн.

Освен това, макар да е ориентиран най-вече и основно към масовите потребители, HX50 предлага и пълен набор от полуавтоматични и изцяло ръчен режим за контрол на експозицията. Специалният конектор в горната част на апарата позволява включването на допълнителни аксесоари като електронен визьор, микрофон и други.

Друг интересен факт, свързан с HX50, е, че за разлика от повечето "ваканционни" камери от този клас той не използва обикновени AAA батерии, а специално X-type литиево-йонно захранване, което осигурява заснемането на до 400 фотографии с едно зареждане.

Разбира се, като всяка уважаваща себе си съвременна цифрова камера, и HX50 предлага изобилие от вградени креативни режими за снимане, както и поддръжка на Full HD опция за видеозапис.

Цената, на която ще се появи този интересен мъник, съответства на възможностите му – HX50 ще струва около 450 долара.


Сподели.