Cut the Rope

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Пъзел Година: 2012 Разработва: ZeptoLab Издава: Chillingo Платформа: iOS| Android | DSiWare | Web

Спомняте ли си Angry Birds? Едва ли сте я забравили – подобна мини игричка, която ей така, по детски, продаде повече от 12 милиона копия на всички платформи, за които се появи, не се забравя лесно.

Изминалата 2011 година (и Angry Birds в частност) ни показаха, че подобен успех за една простичка и нискобюджетна, но забавна и находчива концепция далеч не е научна фантастика, а убедителна пазарна реалност.

И за да не излезе, че шантавата идея на финландците от Rovio Mobile е просто някакво щастливо изключение, заглавия като Bastion, Trine, Braid, Plants vs. Zombies и куп други от подобен сорт (дело на малки независими студиа за разработка) доказаха убедително, че в подобен род проекти има хляб и то доста.

На какво се дължи фантастичният им успех? Най-вече на факта, че те носят духа на някогашните игри – весели, развлекателни, неподправено забавни. Създадени по-скоро с идея да те накарат да се усмихнеш, отколкото да те подтикнат към тежки разсъждения и дълбоки философски изводи.

Една такава игра е Cut the Rope на руското студио ZeptoLab. Разработена през 2010 година за мобилни телефони (iOS и Android), днес тя живее втори живот под формата на напълно безплатна браузър игра.


От жанрова гледна точка Cut the Rope много прилича на Angry Birds – серия пъзели с механика, подчинена на законите на физиката, с нарастваща сложност във всяко следващо ниво, целта в която е да нахраниш малък симпатичен лакомник на име Омном. Той много си пада по бонбони, но проблемът е, че на всяко ново ниво желаните сладории са закачени с различен брой въженца. Целта на играча е да ги среже по специфичен начин така, че на финала бонбончето да падне право в зиналата паст на Омном.

Звучи просто и в началото на играта наистина е, но с напредването на нивата задачите стават все по-сложни, а препятствията - все повече. След средата си Cut the Rope се превръща в сериозно предизвикателство за нестандартното ви мислене, като в същото време не престава да ви развлича и забавлява по неподправено веселяшки начин.

Още по-интересно става, когато прибавите към главоблъсканиците и факта, че всяко ниво включва определен брой бонус звезди, които можете да съберете, преди Омном да си похапне доволно. Те ви носят допълнителни точки и да спечелите всичките, е доста интересна екстра, която още повече увеличава сложността на пъзелите.

Стилът на играта е толкова симпатично шарен и готин, че няма начин да не предизвика усмивка на лицето ви. Нивата могат да се преиграват неограничен брой пъти и в случай, че не сте доволни от постигнатия първоначален резултат, винаги можете да го подобрите (стига да се досетите как).

За момента безплатната онлайн версия предлага сравнително ограничен брой достъпни за игра нива, но авторите на Cut the Rope обещават в бъдеще да пуснат още нови предизвикателства.

Освен самата игра, на cuttherope.ie ще намерите и много интересна информация, свързана със създаването на играта и бъдещите планове на ZeptoLab.


Сподели.