Цикълът "Божествена комедия" на Салвадор Дали стартира световно турне от България

Pinterest LinkedIn +

Графичното творчество на неповторимия Салвадор Дали (Salvador Dali) ще бъде представено пред ценители в съвместен проект на Националната галерия за чуждестранно изкуство и Музейната галерия за модерно изкуство.

В първата ще бъде показан цикъла "Божествена комедия", който стартира световното си турне от София, а във втората - графики от сериите "Завладяване на космоса", "Кармен", "Маркиз дьо Сад", "Дон Кихот" и др., които са предвидени за продажба.

Любопитно е, че цикълът "Божествена комедия", който е един от най-популярните в кариерата на Дали, му отнема близо 10 години. Той е по поръчка на италианското правителство, което иска да отбележи 700-та годишнина от рождението на Данте.

Реализацията поражда и известни противоречия, тъй като на Апенините мнозина не са съгласни в създаването на илюстрации за едно от най-великите италиански поетични произведения да участва испански художник.

Именно за това и работите му са публикувани във Франция. Днес обаче, въпросният цикъл се счита за може би най-великата илюстрационна работа на 20 век.

Сподели.