Човечеството е поставено пред девет сценария за апокалипсис

Pinterest LinkedIn +

Изследователи чертаят девет сценария за апокалипсиси, които вече ни дебнат, информира Pixelmedia.bg. Унищожаването на човечеството от химическо оръжие или лава на супервулкан може да звучи като сценарий за холивудски филм, но в действителност е напълно реална възможност, показва нов доклад.

Организацията "Глобъл челъндж", която проучва най-големите рискове пред човечеството, можещи да доведат до изчезването му, публикува свой анализ, в който изгражда девет най-вероятни сценария това да се случи.

Според Мартин Рийс, британски астроном и съосновател на Центъра за изследване на екзистенциалните рискове в "Кеймбридж", хората обикновено се плашат от вероятността да загинат примерно в самолетна катастрофа, а в същото време пренебрегват много по-големи заплахи като бързо развиващите се нови технологии и риска от пресичането на "червената линия" по отношение на околната среда. "Може и да изглежда малко вероятно, но в нашия взаимосвързан свят последиците от този тип заплахи може да се разпространят глобално като каскада", казва Рийс.

Ето кои са, според доклада, най-вероятните сценарии, които подготвяме за собствената си гибел, градирани в обратен ред:

Ядрена война

Биологическа и химическа война

Катастрофални климатични промени

Екологичен колапс

Пандемии

Удар на астероид

Избухване на супервулкан

Слънчево геоинженерство

Изкуствен интелект

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.