Чикаго - ветровитият град на Ал Капоне

Pinterest LinkedIn +

Чикаго може би звучи някак скучно и сиво за разлика от например Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями, споменаването на които като че ли има далеч по-силен ефект върху въображението.

Струва ми се, че повечето хора, които не са били в Чикаго, мислят за него като за идустриален град, неотличаващ се с кой знае какво. Живея тук от няколко години и умишлено решавам да говоря от перспективата на времето, а не от първи впечатления, за да бъде разказът ми по-детайлен.

Мога да кажа, че градът на Ал Капоне успя да ме изненада приятно. Все още не съм сигурна дали това е моят град, но определено е забележителен мегаполис и място на неограничените възможности.

Пътувала съм доста по света и нищо тук не ме впечатлява много силно, но има толкова хубави неща, че си заслужава да бъдат разказани.

Нека започна с архитектурата на Чикаго. Емоционалният багаж от видяното в Европа кара мнозина да подхвърлят с презрение "Каква ли пък архитектура и история има в Щатите“, но ако се избегне невъзможното и без друго сравнение, естетиката със сигурност би видяла предизвикателство в образа на Чикаго.

Казват, че центърът на града, където са небостъргачите (Chicago skyline), е един от най-красивите в света. Разделен на южна (финансов център) и северна част (предимно жилищна с магазини и заведения), даунтаун е страхотно място за работа и разходка. На брега на езерото Мичиган, даунтаун е сърцето на Чикаго; забележителен през деня с многобройните небостъргачи, лъскави магазини, луксозни хотели и ресторанти и пленяващ след залез слънце с гледката на хилядите светлинки, осеяли нощта.

В южната му част е Sears Tower, а в северната - сградата John Hancock - основните туристически ориентири. И от двете градът може да се види като на длан. А в пространството между тях - сгради на щатската и градска управа, на известни телевизии и вестници, на мащабни корпорации и хотелски вериги се напреварват по височина и оригиналност.

Мичиган Авеню, и по-точно в частта си, наречена Magnificent Mile, е мястото, в което са съсредоточени магазините на известни дизайнерски марки - притегателна точка за посетители от други градове, дошли на разходка и шопинг.

Това е улицата на известни сгради като Wrigley Building, Chicago Tribune, Water Tower Place, John Hancock. Бих посъветвала всеки, който се намира в района, да отскочи за кафе в Signature Lounge на върха (е, почти - 96-тия етаж) на Hancock Tower и при хубаво време да се наслади на 360 градусовата гледка на града (която, по мое мнение, е по-добра от тази на обсерваторията на 103-тия етаж в Sears Tower).

В съседство са State Street и Rush Street, където кафенетата, ресторантите и клубовете са врата до врата и всеки, който твърди, че американците не се забавляват, отивайки там със сигурност може да се убеди в противното.

Подробности за всички по-известни сгради, както и страхотни снимки могат да се добият по време на класическите автобусни турове, обикалящи всички кътчета на даунтаун, които задължително трябва да се видят.

Разходките с лодка по Chicago River (особено привечер след запалването на светлините) също предлагат страхотни впечатления.

В центъра на Чикаго е и Millenium Park. Създаден по случай новото хилядолетие, той е белязан с модернистична архитектура и се простира покрай езерото, преливайки в Грант Парк. Място на ежегодните летни фестивали в Чикаго, тези паркове са като че ли балансът на морето от небостъргачи, както и предпочитано място за отдих след работния ден.

Красивите градини и павилиони, Арт галерията, Бъкингамският фонтан, кампусът на Музея, Аквариума и Планетариума, разположени там, са силно посещавани и са едни от основните забележителности на града. Раглеждането на всеки музей може да отнеме цял един ден, затова ще кажа само, че те приютяват едни от най-ценните експонати на изкуството, известни днес (естествено след Лувъра, Прадо, Британския музей и Национален музей в Кайро) и са задължителна спирка за всеки турист, който иска наистина да види Чикаго.

В даунтаун е и Navy Pier - кей, някога изпозван от военните, сега пристан на корабите за дневни круизи и място, изпъстрено с кафенета, ресторанти, кино, театър, детски музей и огромно виенско колело.

А гледката е впечатляваща - назад е градът, а напред… е, може би оттук трябваше да започна… е езерото Мичиган - с наистина внушителни размери. По навик му казвам "морето", но освен че няма мирис на море, по друго човек не би предположил, че е езеро. Няма отсрещен бряг: на запад, север и юг водната шир се простира докъдето стига и погледът. Всъщност това е и източната граница на Чикаго.

Големи плажове, паркове, пристанища и скъпи квартали се редят по протежението на брега. Алеи за каране на колело, ролери или просто разходка, игрища за голф и футбол, зоологическа градина (Lincoln Park Zoo) и природонаучен музей - всички те са потънали в зеленина в парковете по крайбрежието на Мичиган и кипят от живот през горещите летни дни.

Частни ятхи и крузни корабчета кръстосват Мичиган, а панорамната гледка към града от тази перспектива е просто невероятна.

Мога да продължа още доста с разкази за даунтаун, който, смея да твърдя, познавам добре, но мисля, че успях да създам обща представа за духа му, затова ще оставя подробностите (с пожелание за по-любопитните да успеят да натрупат впечатления от първа ръка).

Разбира се, Чикаго не се изчерпва с даунтаун. От него започват много и разнообразни квартали, някои безлични и дори грозни, други - с европейски облик, артистични и младежки, трети - скъпи и елегантни с къщи, струващи милиони. А след тях идват и т. нар. suburbs, някои от които са китни местенца, по същество - квартали със статут на самостоятелни градчета.

Изключително добре уредени магистрали кръстосват цялата тази територия и ориентирането е много лесно, тъй като табелите с посоки и указания са навсякъде.

Не ми се ще да пропусна сред интересните места Chicago Botanic Garden и Brookfield Zoo - красиви паркове за разходка с огромни размери и брой цветя и животни, където не мисля, че ще ми омръзне някога да ходя. А подходящ за любителите на силни емоции е и увеселителният парк Six Flags Great America с екстремни влакчета, въртележки и аквапарк.

И настрана от всички споменати забележителности и градини, Чикаго разполага наистина с множество паркове, в които през почивните дни хората имат възможност да се събират на барбекю, да се разхождат или да спортуват.

За финал ще спомена хората в Чикаго - пъстра мозайка от американци, латиноамериканци, италианци, поляци, гърци, ирландци, украинци, азиатци и т. н. Тук е и най-голямата българска колония в Щатите. Това е един от градовете с най-много емигранти, в резултат на което се отличава с изключително културно многообразие.

Това накратко е образът на Чикаго през моите очи - красив град, различни хора, много възможности, интересни места за прекарване на свободното време и туристическа дестинация, която определено си струва да се посети.

Автор: Бояна

За да публикуваме вашите пътеписи, впечатления от пътувания и снимки в Avtora.com, пишете на [email protected]. Материали от лични блогове ще бъдат публикувани с препратки към тях.

Сподели.