Честит рожден ден, WWW! Световната мрежа на 20 години

Pinterest LinkedIn +

6 август 1991 година. В CERN (Европейски съвет за ядрени изследвания), 36 годишният физик Тим Бърнърс-Лий публикува първия уебсайт в историята. Да, просто така, докато си седи и скучае високо в швейцарските Алпи. Естествено, историята е малко по-сложна от начина, по който ви я представяме тук, но самият сайт си е доста простичък - като за първи опит по темата.

Адресът му е Info.cern.ch, като той е първият официално регистриран уеб сайт/ сървър, хостван върху CERN машина, работеща под управлението на операционната система NeXT (някой изобщо спомня ли си я?!).

Интересното относно него е, че той всъщност е образователен и съдържа информация за това как човек може да си направи собствен сайт: детайли за създаването на хипертекс, техническа информация и дори насоки за търсене в Web.

За съжаление, снимки от оригиналния изглед на сайта не са запазени и първите статични шотове от този проект са едва от 1992 година, по времето когато той вече се е разраснал и е официална страница на World Wide Web Consortium.

Най-забавното във връзка с Info.cern.ch, разбира се, е, че единствените хора, които всъщност са можели да отворят въпросния сайт са самият Бърнърс-Лий и неговите колеги от CERN, тъй като никой друг не е разполагал с нужния за целта уеб браузър. По-късно идеята набира скорост, но става популярна едва през 1993 година, когато се появява и първият масов браузър – Mosaic.

Година по-късно Бърнърс-Лий официално регистрира World Wide Web Consortium (често наричан "W3C"). По това време той вече работи в MIT, а целта на консорциума е да установи стандарт за web, който да гарантира, че различните сайтове ще работят по един и същ начин.

Днес създателят на световната мрежа вече на 56, като все още оглавява W3C. Макар през годините към създадените от Бърнърс–Лий протоколи и правила да са прибавяни много нови неща, не е пресилено да кажем, че начинът по който изглежда уеб днес се дължи в най-голяма степен на препоръките от W3C.

За много от съвременните потребители е трудно да повярват, че не толкова отдавна термините "интернет" и "световна мрежа" (world wide web) не бяха синоними. Разбира се, тогава основната причина за съществуващото разграничение е фактът, че преди появата на Mosaic по-голямата част от хората на планетата нямаха дори най-бегла представа за съществуването на интернет.

В същото време представете си колко различен щеше да изглежда светът днес, ако не бяха хора като Тим Бърнърс-Лий и създадените от него уеб протоколи. За това присъединете се към нас и кажете "Честит 20-ти рожден ден" на едно от най-често използваните, популярни и масови постижения на съвременната технология - World Wide Web!

Сподели.