Черният лебед (Black Swan)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2010, 107 мин. Режисьор: Дарън Аронофски Сценарист: Дарън Аронофски, Марк Хейман, Андрес Хейнс, Джон Макклаулин С участието на: Натали Портман, Мила Кунис, Венсан Касел и др. Драма, трилър

За филма: 

Популярният режисьор Дарън Аронофски остава верен на себе си и в най-новото си заглавие -"Черният лебед", който затвърждава страстта му към лудостта като висша форма на идеализъм, позната от може би най-популярното му заглавие "Реквием за една мечта".

Поставяйки идеята за съвършенството над всичко останало, той създава блестящ психологически трилър, превърнал се в едва третото заглавие с балетна тематика, номинирано някога в категорията за най-добър филм за Оскар.

Образите на тъмната и светлата страна, които присъстват във всеки от нас, оживяват с впечатляваща страст и виртуозност (подобно на "Лебедово езеро" на Чайковски), пресъздадени от гениалното изпълнение на Натали Портман, изцяло заслужено отличено с първата златна статуетка в кариерата й. В каста й партнират още имена като Мила Кунис, Венсан Касел, Уинона Райдър, Барбара Хърши и др. 

Историята: 

Нина е балерина в трупата на "Линкълн Сентър" в Ню Йорк, ръководена от деспотичния Томас Лерой, който прави кастинг за двете противоположни главни роли в спектакъла. Тя е идеалният избор за белия лебед, но е твърде далеч от мрачния персонаж на черния, защото танцува с техника, но не и със страст. Идеализмът на Нина обаче е готов да плати всякаква цена, за да постигне желаната мечта – дори и тя да е твърде висока.


Сподели.