Call of Duty: Modern Warfare 3

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Военен екшън Година: 2011 Разработва: Infinity Ward Издава: Activision Платформа: РС | PS3 | Xbox 360|

Поредицата Call of Duty е институция в света на военните екшън игри от първо лице. Колкото и изтъркано да звучи тази констатация, това не я прави по-малко истина. Всъщност, съперничеството между двете ключови гейм серии – Battlefield и Call of Duty, до голяма степен оформиха облика на жанра през последните десетина години и го превърнаха в доминанта на игралния пазар.

Иначе казано, днес така наречените милитъри шутъри са голям бизнес, а какви точно са причините за това, ни показва нагледно последното попълнение в емблематичната Call of Duty, което носи показателното име Modern Warfare 3.

За тези, които следят развитието на франчайза, числото 3 тук е лесно обяснимо, защото MW3 е директно продължение на супер хита на Infinity Ward от 2009 година. С други думи – грозната терористична атака над невинни цивилни граждани на московското летище (която се оказва внимателно планирана операция, целяща да провокира масиран военен конфликт между САЩ и Русия) успява да постигне целта си.

Войната е факт и още от самото си начало, играта ще ви хвърли директно във водовъртежа на събитията по време на руската атака над Ню Йорк.

MW3 продължава редица от сюжетните и геймплейни традиции на оригинала – историята отново е разказана през погледа на различни бойци от специалните части, темпото е задъхано, а екшънът - високоволтов и взривяващ адреналина.

Всъщност, бързината, с която играта ще ви грабне и завърти в напрегнатата си динамика, е направо смайваща. В рамките на броени минути ще щурмувате руска инсталация за радио заглушаване, поставена на върха на нюйоркската стокова борса, пробивайки си път през масиран обстрел.

Ще се возите на хеликоптер, който ще трябва да отбранявате от въздушни атаки. Ще превземете подводница, заедно с взвод тюлени и ще използвате ракетите на борда й, за да атакувате вражески кораби в залива на река Хъдсън.

Секунди по-късно, MW3 ще ви пренесе на другия край на света, където ще трябва да помогнете на капитан Джон Прайс и руснака Николай да измъкнат тежко ранения Джон "Соуп" МакТавиш от тайна квартира в Индия, ще управлявате роботизиран мини-танк и ще стреляте с AK-74.

Изброяваме всичко това, не за да ви развалим удоволствието от играта, а за да получите най-обща престава за екшъна (в прекия и преносен смисъл), който ви очаква.

Единствената по-сериозна забележка, която търпи новият MW3 (поне в сравнение с визуално впечатляващия си конкурент Battlefield 3), е една идея по-лошата графика – факт, който вероятно се дължи на мултиплатформения характер на играта.

Прицелването едновременно в Xbox 360, PlayStation 3 и PC пазара традиционно води до визуални компромиси и, уви, MW3 не прави изключение.

В резултат, играта изглежда добре на конзоли и не чак толкова добре на добрите стари компютри. На фона на всичките й положителни качества обаче, това е лесен за преглъщане недостатък.

Ако пък към плюсовете прибавим и брутално добрия мултиплейър (в комбинация с режим за кооперативна игра), спокойно можем да говорим за едно задължително гейм заглавие – както за всеки любител на военните екшъни, така и за феновете на електронните забавления въобще.


Сподели.