Бум в продажбите на графични процесори на Nvidia

Pinterest LinkedIn +

Водещият производител на графични процесори в света – Nvidia, декларира ръст в приходите си за изминалото тримесечие в размер на 23% и съответно двойно по-големи печалби, което според компанията се дължи в най-голяма степен на увеличеното търсене на графичните й карти за настолни компютърни, провокиранo от необходимостта на потребителите да "приспособят" системите си за най-горещо очакваните видео игри на годината, в това число Battlefield 3, Call of Duty: Modern Warfare 3, Elder Scrolls V: Skyrim, Rage и Star Wars: The Old Republic.

Nvidia изтъкват също факта, че в момента настолните компютри са "драстично по-добра платформа" от конзолите, произведени преди 5-6 години, които са към края на жизнените си цикли.

За разлика от Xbox, Wii или PlayStation, например, персоналният компютър търпи ъпгрейд постоянно, докато конзолите, предпочитани от потребителите не на последно място заради по-ниската си цена от тази на една достатъчно добра за гейминг PC конфигурация, се осъвременяват през няколко години с появата на следващото си поколение.

"Това разминаване между представянето на конзолите и компютрите се случва към втората половина на жизнения цикъл на първите, който обикновено трае между 7 и 10 години, защото през това време PC технологията се развива непрестанно", коментира изпълнителния директор на Nvidia, Жен-Сун Хуанг.

Според доклада на компанията, през третото тримесечие на 2011 г. компанията е генерирала приходи от $1.1 млрд. и чиста печалба от $173 млн., докато през второто тримесечие на годината тези цифри са били $843.9 млн. / $84.9 млн. съответно. В края на септември Nvidia прогнозираха, че приходите от продажби на PC игри ще надминат тези на конзолите през 2014 г.

Очаква се до края на 2011 г. PC геймингът да генерира около $17 млрд. – с $8 млрд. по-малко от сумата, вложена в конзолни игри.

Сподели.