Nvidia 3D Vision 2: още по-добри 3D ефекти за феновете на видео игрите

Pinterest LinkedIn +

Днес всички говорят за 3D - 3D телевизия, 3D кино, 3D игри. И в цялата тази триизмерна какафония никой вече не помни откъде започна всичко. Не, не беше от Avatar. Всичко започна от добрите стари компютри.

Далеч преди стереоскопията да стане всеобща мания, още през 80-те години на миналия век, редица компании се опитаха да наложат технологията и да я превърнат в мейнстрийм стандарт.

Уви, за да се случи това, трябваше да минат още двайсетина години, но фактите така или иначе остават - първоизточниците на тази "обемна" революция бяха РС-тата и днес те продължават да бъдат лидери в реализацията на 3D ефекти.

Ако някой се съмнява в това, явно никога не е чувал/ изпробвал 3D Vision - една от най-съвършено реализираните технологии за триизмерни ефекти, дело на Nvidia - лидер на пазара за графични решения.

Компанията пусна официално втора нейна ревизия, наречена скромно 3D Vision 2, зад която обаче се крият някои наистина интересни подобрения.

Очилата

Очевидно, инженерите на Nvidia са се вслушали внимателно в забележките, отправени им от геймърите, като са поработили доста по дизайна на един от най-ключовите компоненти в една съвременна РС триизмерна система. Все пак очилата са аксесоара, който пряко се отразява върху комфорта на преживяването.

В комплекта 3D Vision 2, те отново са активни, но вече са с около 20 процента по-големи, блокират повече от страничната светлина и са далеч по-удобни за носене дори при по-дълги игрални сесии.

Те идват заедно със собствен USB адаптер за зареждане, което трае няколко часа и осигурява доста дълго време за автономна работа. Наличен е и външен инфрачервен приемник, така че не е нужна кабелна връзка за реализиране на 3D ефекта.

Добрата новина е, че всеки един елемент от новата Vision 2 е обратно съвместим с компонентите от по-старата система. Така, ако желаете, можете да си спестите парите за IR приемника и да купите само новите очила.

Технологията

Основният минус на почти всяка версия на 3D е намаленият контраст на картината при активиране на триизмерния режим. С 3D Vision 2, Nvidia правят стъпка в правилната посока за коригиране на този недостатък и предлагат уникалната функция Lightboost.

Става дума за подобрена версия на активно генериране на 3D изображение, осигуряващо два пъти по-ярка картина, отколкото 3D Vision технологията от предно поколение.

Уловката, разбира се, е, че за да изстискате максималното от 3D Vision 2, ще ви е необходим и съответно съвместим с нея монитор (като например, моделът VG278H на Asus).

Игрите

Една от най-силните страни на Nvidia 3D Vision в сравнение с другите конкурентни технологии, предлагащи се на пазара в момента, е солидната поддръжка, осигурена за нея в игрите. Благодарение на партньорската програма на компанията, днес са налични повече от 550 развлекателни заглавия, които можете да играете едновременно в 3D и Full HD режим. При това тук говорим за сериозни гейм блокбъстъри като Battlefield 3 и Batman Arkham City, например.

Ако сте от малцината щастливци, екипирани с наистина сериозна геймърска машина (нещо от ранга на светкавично бърз Intel i7 процесор и видео карта от класа на GeForce GTX 580), 3D Vision 2 ще ви предложи някои наистина незабравими моменти с тези актуални заглавия, всяко от които е разработено с мисъл за 3D наум (а не, както често става, с прибавени постфактум триизмерни ефекти).

Още повече, реализацията на стереоскопичната картина с 3D Vision 2 е видимо по-добра, отколкото при предходното поколение - все още се забелязва леко замъгляване при някои от сцените и тук-там има паразитни сенки, но с помощта на лека калибровка с 3D контрола, регулиращ интензитета на триизмерната дълбочина на изображението, те лесно могат да бъдат коригирани.

Тестовете показват, че дори при по-продължителна употреба, обновената 3D Vision 2 не предизвиква главоболие и напрежение в очите - нещо, от което доста играчи се оплакваха при предишната версия.

Единствената по-сериозна забележка към 3D Vision 2 си остава все още доста високата цена на оборудването - очилата, заедно с приемника, струват повече от 300 лева, а отделно изискват 3D монитор от последно поколение, който също никак не е евтин.

Все пак за хората, които искат да опитат от бъдещето още днес, разходът със сигурност си заслужава!


Сподели.