Bugatti Chiron стана първата кола, достигнала скорост 300 мили в час

Pinterest LinkedIn +

От "Bugatti" обявиха, че модифицирана версия на хиперавтомобила Chiron е станала първата серийна кола, която е достигнала скорост от над 300 мили в час. Компанията е направила теста вчера, 2 август, и резултатът е бил потвърден от германската институция TUV.

300 мили в час е 482,80 км/ч. Тестовият Chiron е достигнал 490,484 км/ч. Шофьор на автомобила е бил тестовият пилот на "Bugatti" Анди Уолъс. През 1998 г. той поставя рекорд за максимална скорост и с McLaren F1, като тогава достига 391 км/ч.

За да стане възможно това постижение, Chiron е бил преработен доста сериозно. Използвани са стандартните шосейни гуми, които се предлагат в нормалния Chiron, но те са били подсилени допълнително. Гумите все още са легални за пътя, но по време на тестове са издържали 511 км/ч.

Купето също е подсилено с ролкейдж и 6-точкови колани. Аеродинамиката на автомобила също е променена, като колата е с удължена задница за по-голяма стабилност. Тя е нужна, защото пистата не е напълно равна, а при 490 км/ч всяка неравност може да е фатална. При тази скорост Уолъс е изминавал по 136 метра в секунда.

Постижението на Chiron не е чак такава изненада. Наскоро от "Bugatti" обяви, че модифициран Chiron на теория може да достигне и 500 км/ч. Изглежда, че компанията вече работи в тази посока и този рекорд също може да бъде постигнат сравнително скоро.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.