Британската киноакадемия избра най-добрия филм на годината

Pinterest LinkedIn +

Британската академия за кино и телевизионни изскуства (BAFTA) обяви кои филми и творци е отличила като най-добри по време на 72-рата церемония. Списъкът с победителите е публикуван на официалния сайт на събитието.

Лентата на гръцкия режисьор Йоргос Лантимоса "Фаворитката" получи цели седем приза, сред които за "Най-добър британски филм", "Най-добър оригинален сценарий", "Най-добър дизайн на костюми", "Най-добър грим и прически" и др. С награда за главна женска роля във филма беше отличена и Оливия Колман, а Рейчъл Вайс беше наградена като най-добра актриса във второстепенна роля.йс.

Драмата "Рома" на Алфонсо Куарон получи четири награди. Тя беше обявена за най-добър филм на годината, режисьорът ù – за най-добър режисьор.

За най-добър актьор на годината беше обявен Рами Малек за превъплъшението му в образа на Фреди Меркюри във филма "Бохемска рапсодия". Отличието за второстепенна мъжка роля получи Махершал Али за играта си в "Зелената книга".
 

На 7 февруари стана ясно, че номинацията на режисьора на "Бохемска рапсодия" Браян Сингър е оттеглена и той няма да се състезава за награда от Британската академия. Решението беше взето, след като се Сингър беше обвинен в педофилия.

Сподели.