"Жокера" и "1917" сред водещите заглавия в номинациите за наградите BAFTA

Pinterest LinkedIn +

Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (British Academy of Film and Television Arts, съкратено BAFTA), която ежегодно присъжда награди за филми, телевизия, детски филми и телевизия и интерактивна медия, обяви кои заглавия ще се състезават за отличията тази година. С най-много номинации (цели 11) е филмът "Жокера".

"Ирландецът" на Мартин Скорсезе и "Имало едно време... в Холивуд" на Куентин Тарантино се нареждат веднага след него с по 10 номинации, следвани от "1917" на носителя на "Оскар" Сам Мендес с 9 номинации.

За най-добър филм са номинирани "1917", "Изкушение", "За Сама", "Рокетмен", "Съжалявам, че ви изпуснах" и "Двамата папи".

Сред актьорите номинации за главни роли получават Леонардо ди Каприо,  Адам Драйвър, Тарън Еджертън, Хоакин Финикс и Джонатан Прайс. За най-добра актриса в главна роля пък ще се борят Рене Зелуегър, Джеси Бъкли ("Дива роза"), Скарлет Йохансон ("Брачна история"), Сърша Ронан ("Малки жени") и Чарлийз Терон ("Бомба със закъснител").

Сам Мендес, който преди броени дни се сдоби със "Златен глобус" за "1917", е кандидат за най-добър режисьор, като ще се състезава с Мартин Скорсезе ("Ирландецът"), Тод Филипс ("Жокера"), Тарантино ("Имало едно време... в Холивуд") и южнокорееца Бонг Джуун-хоу, чийто филм "Паразит" също беше удостоен със "Златен глобус" за чуждоезичен филм.

Наградите БАФТА ще бъдат раздадени на церемония в "Роял Албърт хол" в Лондон на 2 февруари 2020 г. Водещ на шоуто ще бъде Греъм Нортън.

Сподели.