Братя Грим (The Brothers Grimm)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, Чехия, 2005, 118'
Режисьор: Тери Гилиам
Сценарий: Ерън Крюгер Участват: Мат Деймън, Хийт Леджър, Лена Хедей, Моника Белучи, Джонатан Прайс и други
Приключенска комедия, фантастика, със субтитри, английски

Тери Гилиам (”Кралят на рибарите, “12 маймуни”) е от тези режисьори, за които човек може да каже само добри неща. Седемте години, откакто направи последния си филм - “Страх и омраза в Лас Вегас”, си струваха чакането. Няколко пъти отлаган, с промени в актьорския състав и сценария, все пак най-новият му филм “Братя Грим” най-накрая тръгна по световните екрани. Мрачната приказка, разказваща за живота на известните Уил и Джейкъб Грим, е разказана типично по маниера на Гилиам. На моменти дори мрачната атмосфера напомня на лентата “Слийпи Холоу” (1999) на друг филмов гений - Тим Бъртън.

“Братя Грим” е необичаен филм, който ни представя живота за известните немски разказвачи на приказки по един много забавен начин. Самите те живеят в приказка, режисирана от въображението на Гилиам. Можем само да гадаем, как би изглеждал филмът, ако Джони Деп, Никол Кидман, Робин Уилямс и Антъни Хопкинс не бяха отказали в последния момент участието си в продукцията. Същото важи и за Горан Брегович, който е трябвало да напише музиката за филма заснет, изцяло в Чехия, с бюджет от 80 млн. долара.

Двамата братя, Уил (Мат Деймън – “Самоличността на Борн, “Добрият Уил Хънтинг”) и Джейкъб (Хийт Леджър –“Бандата на Кели”, “Като рицарите”) са хитреци, които постоянно се карат, но умеят да работят заедно. Обикалят селата във френските територии, окупирани от Германия, и помагат на местните да се “отърват” от духове и проклятия, използвайки наивността на селяните. За целта, и срещу съответната сума, те, и двамата им помощници, умело изнасят “театър” с гонене на духове пред очите на местното население.

Френският генерал ДеЛатомб (Джонатан Прайс – “Ронин”, “Стигмата”) чува за нарастващата популярност на братята и изпраща своя верен слуга Кавалди (Питър Стормеър – “Константин”, “Лоши момчета 2”) да провери дали Грим не са някакви мошеници. След като ги хваща и ги измъчва, генералът ги праща в едно истинско прокълнато село, да разгадаят неговата мистерия, поставяйки условието ако се справят, да ги остави живи. Там братята се запознават с Анджелика (Лена Хедей – “Играта на Рипли”), която им разказва за проклятието над селото, от което изчезват малките деца.

Гората, която заобикаля местността, е зловеща и в нея се случват странни неща. Има легенда за Огледалната кралица, която е била покосена от чума, но все още е жива след 500 години в кула по средата на гората. Уил и Джейкъб, водени от Анжелика и Кавалди, отиват там, за да се убедят, че наистина легендата е истина и тя не е причината за изчезването на децата. Това, което откриват, шокира всеки един от тях. Огледалната кралица (Моника Белучи – “Малена”, “Доберман”) наистина съществува и след като отвлече 12 деца от селото, ще възкръсне, “изсмуквайки” живота им на предстоящото пълнолуние. Изправени пред дилемата да бъдат обесени от генерал ДеЛатомб или да помогнат да бъдат спасени децата, братя Грим избират второто. Без дори да предполагат срещу кого се изправят, те се впускат в най-голямата авантюра в живота си.

Официален сайт: http://www.miramax.com/thebrothersgrimm

Сподели.