Боно от U2: посланикът на музиката и благородното дело по света

Pinterest LinkedIn +

Нобелов лауреат, личност на списание Time за 2005 г., Рицар на Британската империя, са само част от званията на Сър Боно. Начело на U2, ирландецът от десетилетия е посланик на музиката и благородното дело по света, като в същото време успя да стане и милионер.

Bonavox на латински означава "добър глас" и в същото време е името на местен магазин в Дъблин, заради което названието на хлапака на Пол Хюсън ще се промени завинаги.

В началото той не го харесва, но още не знае, че прякорът е повече от подходящ за сценичните превъплъщения на една рок звезда. Метаморфозата на марката Боно преминава през работните варианти Steinvic von Huyseman, Huyseman, Houseman, Bon Murray, Bono Vox of O'Connell Street до финалното Bono.

През 1976 г. той вече е сформирал с Дейв Еванс, The Edge, брат му Дик, Лари Мълън Джуниър и Адам Клейтън една банда, която свири толкова зле кавъри, че музикантите решават да започнат да представят собствени парчета.

Бандата в началото се казва Feedback, след това The Hype, а накрая - U2. Боно пък не може да свири на китара, затова му се налага да застане пред микрофона, като това е първата крачка към разкриване потенциала му на музикант и социално активен артист.

Боно се заема да пише текстове за групата, като включва в тях елементи от собствената си богата личност. Религиозните мотиви в лириките на U2 са свързани със възгледите на човек, чиито родители са съответно от англиканската и католическата църква, във време, в което това е по-важно от всичко.

От друга страна, Боно е политически активен в една държава, в която по това време просто няма начин да си неутрален, но пък активността може да ти коства много неща. В албумите War и Joshua Tree бандата дава гласност на кървавия конфликт в Северна Ирландия.

Боно критикува бомбения атентат в Енискилън през 1987 г., по време на live, в песента Sunday Bloody Sunday, която също е посветена на конфликта. Той неслучайно е посъветван да премахне критичната реч, запечатана във филма Rattle and Hum - по-късно певецът е заплашен с отвличане както от ирландските лоялисти, така и от ИРА.

Боно все пак е хванат, но от закона – във филма Rattle and Hum е заснет да драска със спрей на някакъв паметник, за което е глобен.

Докато Боно води каузите си, U2 започват да стават една от най-влиятелните групи в шоубизнеса, а през това време фронтменът им експлоатира на воля имиджа на рок звезда. През 90-те обаче U2 излизат от арт партизанството в посока към залата на славата.

Боно продължава да разкрива творческите си самоличности на сцената, превъплъщавайки се в образи като The Fly, Mirror Ball Man и Mr.MacPhisto. През това време записва със Синатра, Дилън, Тина Търнър и почти всички, които са направили нещо за музикалната поп култура в последните 30-40 години.

Ирландецът се развива еднакво успешно на множество поприща - с групата си има общо 22 награди Грами, получава Златен Глобус за песента The Hands That Build America към филма Gangs of New York; заедно с The Edge пише музиката и текста за бродуейския мюзикъл Spider Man & Turn Off the Dark, а самият Боно участва в мюзикъла Across the Universe, записва епизодични участия в две ленти и дори има издадена стихосбирка - Third Rail.

За U2 спокойно може да се каже, че са една от групите, които влязоха в дигиталната ера, без да загубят от актуалността си.

"Това, което най-силно ме вълнува по отношение на дигиталната ера е, че стеснява пропастта между мечтите и делата. Преди, за да запишеш албум или песен, ти трябваше студио, а сега имаш нужда само от лаптоп!", изказва мнение Боно за новото време.

В същото време той е една от знаменитостите, които са известни със своята мащабна хуманитарна дейност. Неговият международен активизъм в полза на нуждаещите се обвързва политически лидери, духовни водачи, организации, медии и бизнес партньори срещу световната несправедливост.

U2 участват на турнето на неправителствената организация Amnesty International - Conspiracy of Hope през 1986 г., заедно със Стинг, свирят срещу глада в Етиопия на Уембли през 1985 г.

Боно действа и сам на хуманитарното поле - през 1984 г. той участва в записването на благотворителния сингъл Do They Know it's Christmas?/Feed the World заедно с редица популярни имена от великобританската сцена, а U2 свирят Band Aid и Live Aid на Боб Гелдоф, като Гелдоф и U2 са заедно и на Live8 през 2005 г.  

Разнообразието, което носи Боно като изпълнител и шоумен, винаги достига крайности - турнето на U2 360° е най-успешното в историята с приходи от над 700 млн. долара, а активистът Боно същевременно поведе кампания за облекчаване дълговете на страните от Третия свят.

Много личности, едно лице и два инстинкта се крият в Боно: "като рок звезда аз имам два инстинкта. Искам да се забавлявам и искам да променя света. Имам възможността да направя и двете".

Сподели.