"Болка и величие", Педро Алмодовар и Антонио Бандерас са големите победители на наградите "Гоя"

Pinterest LinkedIn +

Автобиографичният филм на Педро Алмодовар "Болка и величие" отнесе наградите за "Най-добър филм", "Най-добър режисьор", "Най-добър актьор" (Антонио Бандерас), "Най-добър оригинален сценарий", "Най-добър монтаж", "Оригинална музика" и "Актриса във второстепенна роля" (Хулиета Серано) на церемонията по връчване на филмовите отличия "Гоя". Статуетките, отличаващи най-доброто в испанското кино през изминалата година, бяха раздадени за 34-ти пореден път на официална церемония в Мадрид на 25 януари.

Сериозен конкурент в повечето категории беше лентата "По време на война" ("While at War") на режисьора Алехандро Аменабар. В края на тържествената съботна вечер броят на статуетките, които двата филма получиха, бяха 7 на 5 в полза на "Болка и величие"

При излизанията си на сцената Алмодовар се обърна към новоизбрания президент на Испания Педро Санчес, като му пожела успех през следващите 4 години, а освен това му отправи следното послание: "Испанското кино е на добро ниво, но има и какво още да се желае. Бих искал да кажа на президента, че авторското кино, независимото кино, което е извън рамките на определени платформи, е сериозно застрашено от изчезване".

Антонио Бандерас, номиниран и за "Оскар" за превъплъщението си в образа на Алмодовар в "Болка и величие", произнесе вълнуваща благодарствена реч, посветена на режисьора, в която му благодари за приятелството и за уроците по кино и по живот. 

"За 40 години не съм срещал артист, който е толкова предан на киното, колкото си ти. Научих толкова много от теб, не само за света на изкуството, а и за живота. Трябваше да те срещна, за да стигна дотук. Най-добрата ми работа е била с теб", каза звездата и допълни: "Днес стават три години, откакто получих сърдечен удар. Днес съм не просто жив, а се чувствам много повече от жив".

Наградата за най-добра актриса на годината отиде при Белен Куеста за играта ù в друг филм, посветен на Гражданската война в Испания – "The Endless Trench". Това е знаково отличие за Куеста, позната повече с комедийните си роли, тъй като този път тя е отличена за драматично превъплъщение.

За най-добър испански анимационен филм беше обявен "Бунюел в лабиринтът на костенурките", находчива хроника на заснемането на филма "Земя без хляб" от прочутия испански майстор Луис Бунюел (1933 г.).

По време на церемонията Мариано Баросо, президент на Академията за кинематографични изкуства и науки в Испания, която именно раздава наградите "Гоя", обяви годишните статистики, свързани с испанското кино. От тях стана ясно, че над 105 милиона зрители са гледали филми в кината в Испания през 2019 г., което е с 8% повече от миналата година (97,8 милиона) и е рекорд за последните 10 години. За билети за кино испанците са дали общо 624,1 милиона евро през 2019 г.

Освен това президентът обяви, че 2021 г. ще бъде посветена на Берланга. "Ще отбележим годишнината на един от нашите основатели. Това ще ни помогне да разберем някои неща за нашата страна и да се опознаем по-добре", каза той.

Роден през 1921 г. във Валенсия, Испания, Луис Гарсия-Берланга е ключово име в историята на испанското кино. Известен е не само като създател на шедьоври като "Welcome Mr. Marshall!" (1953г.), "Placido" (1961 г.) и "The Executioner" (1963 г.), а и като проводник на италианския неореализъм в испанското кино, както и като създател на неповторим стил в социалната комедия – жанр, в който твори редом със сценариста Рафаел Аскона.

Всички носители на награди "Гоя" за 2019 г. можете да видите тук.
Сподели.