Близо една трета от новите коли в Норвегия са електрически

Pinterest LinkedIn +

Северните държави на Европа продължават да са сред лидерите по навлизане на електрически автомобили. А лидер сред тях е Норвегия, която постави и нов рекорд по продажби на нови електрически автомобили, съобщава "Pойтерс".

Според данни на местната независима организация Норвежка пътна федерация (NRF) 31,2% от всички продадени нови коли в страната през 2018 г. са били електрически. Това е най-високото ниво в целия свят и бележи огромен ръст.

За сравнение, през 2013 г. този показател е само 5,5%, а през 2017 г. – 20,8%. "Това е малка стъпка към целта ни за 2025 г. да спрем продажбите на коли с традиционни двигатели", коментира ръководителят на NRF.

Целта на норвежкото правителство е от 2025 г. новите коли, които се продават в страната, да са само с нулеви емисии. От NRF отбелязват, че все още две трети от новите коли са с традиционни двигатели. През 2018 г. в Норвегия са продадени 148 000 нови коли, като статистиката брои и хибридите към традиционните двигатели, а страната иска да премине изцяло към електрически коли.

Статистиката на международната агенция по енергетика IEA обаче включва и хибридите към електрическите модели. Така делът на нови електрифицирани коли в Норвегия за 2017 г. става 39%, далеч пред вторите Исландия с 12% и третите Швеция с 6%.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.