Black Gold - за красотата на пустинята и битката между прогрес и традиции

Pinterest LinkedIn +

Филмът на Жан-Жак Ано (Jean-Jacques Annaud) Черно злато (Black Gold) бе част от програмата на Киномания. Както повечето филми на френския режисьор, лентата съчетава изключителна визия и силен актьорски състъв начело с Антонио Бандерас (Antonio Banderas) и Марк Стронг (Mark Strong).

Дори да не се сещате кой е Жан-Жак Ано (Jean-Jacques Annaud), със сигурност сте гледали поне един негов филм. Ано е един от най-известните френски режисьори, създател на филми като номинираните за Оскар L'ours (Мечката), L'amant (Любовникът), на екранизацията по романа на Умберто Еко The Name of the Rose (Името на розата), отличен с две награди BAFTA, както и на хитовите Seven Years in Tibet и Enemy at the Gates.

Ако сте гледали повече от едно от изброените заглавия (защото определено си заслужава да видите всички), знаете, че филмите на Ано са много различни един от друг и винаги впечатляващи.


Black Gold не прави изключение. Мащабната продукция, чийто бюджет е над 50 милиона долара, притежава изключителна атмосфера. Сценарият е базиран на романа на Ханс Рюш (Hans Ruesch) The Great Thirst. Действието се развива през трийсетте години на миналия век, а черното злато, както вероятно вече сте се досетили, е петрол.


Историята започва със сключването на мир между султана на Хобейка Несиб (Бандерас) и султана на Салма Амар (Стронг). Мир, който определя неутрална територия между земите им и за чието спазване Амар, който е победен от Несиб, гарантира, изпращайки двамата си синове да живеят в Хобейка. Години по-късно пред Несиб се разкрива възможност, която той не е готов да пренебрегне и която сериозно застрашава дълго пазения мир.


Когато в Хобейка пристигат представители на американската компания Texan Oil и предлагат на Несиб средства, с които да осигури така мечтания прогрес на страната си, той не се колебае да ги приеме. Единственият проблем е, че петролните кладенци са на обявената за неутрална територия. Факт, който Несиб пренебрегва, надявайки се впоследствие да спечели съгласието на Амар.

Само че това се оказва много по-трудно, отколкото е очаквал, защото консервативният владетел е противник не само на нарушаването на неутралитета, но и на навлизането на западните технологии в арабския свят.


Black Gold е колкото приключенски филм, толкова и поглед към една изключително интересна и различна култура и един не по-малко интригуващ исторически период. Освен това притежава нетрадиционна, но завладяваща романтика, не само защото в борбата за територия е преплетена и любовна история, а и заради превръщането на един неуверен принц в изключителен владетел.


Ролята на принц Ауда, единият от синовете на Амар, е поверена на Тахар Рахим (Tahar Rahim), когото вероятно сте гледали в The Eagle на Кевин Макдоналд (Kevin Macdonald). Очарованието на персонажа му се крие в неговата различност. Ауда не прилича по нищо на властния си баща, нито на смелия си по-голям брат - той се интересува главно от книги и именно това е причината всички да го подценяват. Неговото развитие, предизвикано от събитията, е неочаквано както за останалите персонажи, така и за зрителите.


Актьорският състав на лентата е съчетание от утвърдени имена като Бандерас и Марк Стронг, когото със сигурност свързвате с RocknRolla и Sherlock Holmes на Гай Ричи (Guy Ritchie), и млади, но не по-малко впечатляващи актьори като Рахим и Фрейда Пинто (Freida Pinto), която сме гледали в Slumdog Millionaire и Immortals.  


Очарованието на Black Gold е допълнено от музиката на Джеймс Хорнър (James Horner) - носител на две награди Оскар и създател на музиката към кинокласики като Braveheart, Legends of the Fall, Titanic и Enemy at the Gates. 

Сподели.