20 Февруари 2019, 09:55

Бял шоколадов мус с ягоди и мента

Google+ Pinterest LinkedIn +

Започваме седмицата с един бял шоколадов мус с ягоди и мента, който напук на претенциозното си име е и страшно лесен за изпълнение. Ягодите са задължителни, защото превръщат сладкото изкушение в симфония от вкусове, а прясната мента придава необходимата свежа нотка. Вижте как да си го приготвите, за да зарадвате всички вкъщи.

Продукти:

– 2 яйца

– 3 с. л. кристална захар

– 1 с. л. пудра захар

– няколко капки лимон

– 100 г бял шоколад

– ягоди

– листенца прясна мента

Начин на приготвяне:

Най-напред отделете белтъците от жълтъците. Започнете да разбивате белтъците, докато станат на твърда пяна – първо на по-слаба степен на миксера, а после на по-силна. Постепенно прибавете и двата вида захар, както и лимонените капки. Лимонът спомага за образуването на по-твърда пяна, а точно такава ни е необходима за пухкав шоколадов мус. През това време разтопете белия шоколад на водна баня и го оставете да се охлади за 5-10 минути. След като сте разбили белтъците и сте охладили шоколада, смесете постепенно двете, като бъркате леко. Старайте се да запазите обема на пяната. Във високи чаши нарежете ягодите и отгоре сложете от муса. Оставете да се стегне в хладилника и декорирайте с разполовена ягодка и листенца мента.

Знаете ли, че:

Шоколадовият мус е любим на малки и големи, а тайната на красивия му вид и добрата консистенция се крие в разбиването на белтъците и разтопяването на шоколада. Разтопявайте го винаги на водна баня, защото в противен случай сладкото ви изкушение може да се провали. Не забравяйте, че белтъците трябва да са на твърда пяна, за да придадат обем на муса. Ние обожаваме бял шоколад, а сега има и алтернатива с биоварианти, които са подходящи за вегани и вегетарианци. Такъв можете да си купите тук

Сподели.