Боза, трахана и татлия са новите кулинарни изкушения във "Вкусът на България" – тази събота в Пещера

Pinterest LinkedIn +

Тайните кулинарни послания на град Пещера в новия епизод на „Вкусът на България“
Как едно място преплита културата на 7 цивилизации, гледайте тази събота от 11:00 ч. по bTV

Тази събота (9 декември) от 11:00 ч. водещата на „Вкусът на България“ по bTV Мария Жекова ще посети един изключителен български град със значимо историческо и икономическо значение  Пещера. Тук се срещат културите и обичаите на различните етноси, които и до днес живеят в хармония и разбирателство.

Траките от племето „беси“, които населявали региона в древността, са оставили в Пещера голямо наследство, част от което е и крепостта Перистера. Именно тук Мария ще научи легендата за белия гълъб – символ на града, и ще се докосне до най-голямата колекция „питоси“, които някога са се използвали за съхранение на храна.

Пещера е известна още и като „града на обувката“. Зрителите ще се срещнат с майстор обущар, който ще разкаже за тънкостите при създаването на калъпи за обувки.

Културно-кулинарното съботно приключение ще продължи със среща със съвременен производител на боза, който ще сподели как се приготвя традиционната боза и какво я прави любима напитка на българите. Водещата ще научи и рецептата за типичния за региона празничен десерт „татлия“. Как се прави българската трахана и в какви традиционни ястия може да се включва тя ще стане ясно също в новия епизод от Пещера

За финал Мария ще се изкачи до часовниковата кула в града, известна с името „Сахата“. Часовникът й продължава да работи точно и безотказно и до днес, за да покаже, че въпреки хилядолетната си история, животът в Пещера продължава да се движи в крак с времето.

Не пропускайте „Вкусът на България“ на 9 декември от 11:00 ч. по bTV.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.