Бернар Вербер - за науката, насекомите и литературата

Pinterest LinkedIn +

Най-четен, най-превеждан, най-издаван, най-успешен са само част от определенията, които можете да срещнете прикрепени към името на френския писател Бернар Вербер. Вълнуващ, различен и смел, Вербер заслужено се радва на огромен успех и популярност по цял свят.

Няма да ви засипваме с информация за огромните тиражи и световния успех на Бернар Вербер. Книгите му са преведени на повече от тридесет езика, а този факт е напълно достатъчен, за да ви даде ясна представа за популярността на автора.

Затова ще ви разкажем малко повече за самия него и за книгите му, като започнем с това - след като прочетете Вербер, представата ви за насекомите ще се промени завинаги. Може би и представата ви за света.

Вербер започва да пише още като дете и любовта му към литературата съпътства останалите му интереси от най-ранна възраст. Учи право, после криминология и накрая завършва журналистика. Работи за престижното френско списание "Нувел обсерватьор", а любимите му теми са мравките, смъртта и бъдещето на човечеството.

През 1991 година излиза романът му "Мравките". Вербер става почти едновременно световноизвестен и носител на няколко престижни литературни отличия. Книгата е преведена на повече от тридесет езика и е продадена в милионни тиражи.

Стилът на френския писател, определян като "философска фантастика" от самия него, съчетава наука и фикция по неповторим начин. Енциклопедичните знания на Вербер са примесени с различни литературни похвати, а резултатът е комбинация от биология, фантастика, митология и трилър.

В "Мравките" Вербер не само поставя начало на една изключително успешна трилогия, но дори успява да си спечели място в учебниците. По биология, не по литература. Той изгражда един колкото невероятен, толкова и ужасяващ свят, гъмжащ от насекоми с непредвидимо, понякога кръвожадно поведение.

Историите на две съществуващи едновременно цивилизации - на хората и на насекомите - се преплитат в трилогията на Вербер. Борбата за надмощие, осъзната или не, която започва в "Мравките", продължава в "Денят на мравките", за да стигне до своя логичен финал в "Революцията на мравките".

Третата книга  от сагата за "вътреземните" ни потапя все по-дълбоко в изключителния свят на мравките. Постигнали хармония с природата и пълноценно общуване, те определено имат на какво да ни научат.

И все пак все още има неща, в които хората ги превъзхождат. Въпросът е могат ли тези два толкова различни свята да се спогодят след хилядолетия на невежество?

Трилогията "Мравките" е наистина значима част, но съвсем не изчерпва творчеството на Бернар Вербер.

Повече за писателя и неговите необикновени творби можете да научите ТУК

Сподели.