Бен Афлек, или как да стигнеш до върха, след като си бил на дъното

Pinterest LinkedIn +

Сезонът на филмовите награди вече отшумява и макар отличията за 2012 г. да бяха разпределени сравнително балансирано, то има един човек в Холивуд, който определено се откроява сред останалите – Бен Афлек (Ben Affleck).

Само за няколко години Афлек успява да привлече вниманието на цялата кино гилдия, като с последния си филм Argo (Арго) доказа, че предишните му филми не са били просто късмет.

Пътят му към редиците на топ фигурите в американското кино обаче преминава през множество препятствия, както често се случва със звездите в Холивуд.

Роден с името Бенджамин Геза Афлек-Болдт, създателят на Argo започва кариерата си като дете-актьор още през далечната 1981 г., когато няма дори 10 години. Афлек решава да тръгне по стъпките на баща си, който също се е пробвал в киното.

С годините Бен надминава баща си, който така и не успява да пробие като актьор и впоследствие става алкохолик – нещо, което тормози бъдещия носител на Оскар много години наред и го кара да се страхува да не стане като татко си.

Още докато прави първите си стъпки във филмовата индустрия през 80-те, Бен Афлек се запознава с един от най-добрите си приятели и до днес – Мат Деймън (Matt Damon), който също от малък е увлечен от магията на киното.

Докато Деймън прави дебюта си през 1988 г., Афлек вече има няколко роли в сериали. И двамата обаче чакат до средата на 90-те години, за да бъдат забелязани в The Good Will Hunting (Добрият Уил Хънтинг).
Двамата актьори написват заедно сценария, който им носи и така мечтания Оскар за Най-добър оригинален сценарий. Робин Уилямс (Robin Williams) пък печели Оскар за Най-добър актьор в поддържаща роля.

Яхвайки гребена на вълната, Бен Афлек, както Мат Деймън, получават все повече предложения за главни роли в големи филми, като за Афлек следват Armageddon (Армагедон), Shakespear In Love (Влюбеният Шекспир) и Dogma (Догма).

През 2001 г. актьорът участва във втория си филм под режисурата на Майкъл Бей (Michael Bay) след Armageddon – Pearl Harbour (Пърл Харбър), който получава противоречиви отзиви от критиците, но все пак се справя страхотно в боксофис класациите.

Именно след военната драма на Бей започва вероятно най-тежкия период от живота и кариерата на Афлек. През 2003-2004 г. той участва във филми като Gigli (Трудна свалка), Daredevil (Дявол на доброто) и Surviving Christmas (Да преживееш Коледа), смятани за най-слабите му филми.

Актьорът прави множество погрешни стъпки, с което мнението за него става по-скоро негативно и хората вече се интересуват повече от личния му живот и това, което жълтите издания пишат за него, отколкото от работата му като актьор.

Бен Афлек обаче не се предава и решава да даде нов старт в живота си с кариера като режисьор.

Дебютът му зад камерата е трилърът Gone Baby Gone (Жертва на спасението), който въпреки слабото представяне в боксофиса е приет изненадващо добре от критиката, което само мотивира Афлек да не бъде поредният режисьор с един-единствен филм в биографията си и това води до The Town (Градът) от 2010 г.

И двете ленти са трилъри, но ако в първата Афлек залага на по-малкия си брат Кейси Афлек (Casey Affleck) като лидер на актьорския състав, включващ още Морган Фрийман (Morgan Freeman) и Ед Харис (Ed Harris), в The Town той е не само режисьор и сценарист, но изпълнява и главната роля - на обирджия, който преосмисля начина си на живот, срещайки любовта.
Съсредоточавайки се върху режисьорските си опити, носителят на Оскар разрежда участията си във филми и отдавна времето си след The Town на нов свой проект – Argo.

Освен режисьор този път Бен също и участва във филма наред с Джон Гудман (John Goodman), Брайън Кренстън (Bryan Cranston) и Алън Аркин (Аlan Arkin). Лентата този път се различава от Gone Baby Gone и The Town и разказва историята за спасяването на американски заложници в Иран.

Залагайки на трилър със страхотен сценарий, базиран на истински събития и известна доза хумор, Бен Афлек намира точно онзи баланс, който му е нужен, за да се изкачи до първото място през 2012 г.

Академията за кино и телевизионни изкуства изненадващо не включва Афлек сред номинираните за Най-добър режисьор, но все пак той обра наградите за 2012 г. на повечето големи филмови гилдии, включително и отличието Златен глобус.

Сагата Argo получи Оскар за Най-добър филм, а при получаването на статуетката режисьорът развълнува публиката с емоционална реч, закривайки 85-та церемония по връчването на кино наградите.

И въпреки големите успехи за Бен Афлек това е едва началото, като плановете му са скоро да започне работа по-следващия си режисьорски проект. Преди това му предстоят роли в новия филм на Терънс Малик (Terrence Malick) - To the Wonder, както и в криминалната драма Runner, Runner, която излиза през септември 2013 г.

Сподели.