Иран: Оскарът на Argo е политически ход

Pinterest LinkedIn +

След като победният ход на драмата "Арго" достигна връхната си точка със спечелването на Оскар за най-добър филм, държавните медии в Иран заявиха, че кино наградата има политически измерения.

Според ирански анализатори политическият момент в "Арго" е бил акцентиран допълнително от факта, че именно първата дама на САЩ - Мишел Обама - обяви носителя на Оскар за Най-добър филм чрез пряко включване от Белия дом по време на церемонията, състояла се на 24 февруари 2013 г.

"Филмът нямаше нужните качества, за да спечели всички тези награди - нито технически, нито художествени. Причината за избирането му са свързани по-скоро с антииранските му внушения", обяви културният министър на Иран Сеид Мохамад Хосейни, според когото "Арго" е "опит да се преиначи историята и да се наложи гледната точка на САЩ".

Филмът на Бен Афлек проследява историческо събитие от 1979 г. - заложническата криза в американското посолство в Техеран, детайли от която станаха известни на обществото след скорошно разсекретяване на информацията по случая.

По време на драматичните събития 52 американци са държани като заложници в продължение на 444 дни в американското посолство в Иран, а шестима успяват да се укрият и да излязат от страната с фалшиви самоличности. Именно тяхното драматично бягство от Иран проследява "Арго".

В отговор на спечелилия Оскар филм Иран подготвя мащабна високобюджетна продукция, която да покаже заложническата криза от друга гледна точка.

Сподели.