Българин с участие в създаването на Life of Pi и Argo

Pinterest LinkedIn +

Спечелилият четири награди Оскар на церемонията през 2013 г. филм – Life of Pi (Животът на Пи) – е известен с невероятната си визия, включваща множество ефекти, част от които са създадени от българина Любомир Христов и неговата компания Christov Effects.

Българската следа в създаването на Life of Pi се състои в създаването на елементи от анимацията, която присъства в голяма част от филма. Сред разработените от студиото на Христов анимации е създало и ключов персонаж от лентата - прословутия тигър Ричард Паркър.

През годините компанията Christov Effects работи по филми като Avatar (Аватар), Cloud Atlas (Облакът атлас), Green Lantern (Зеленият фенер), 300 и др., като в повечето случаи на екипа се дава само част от сценария, като дори не се издава името на филма, за да не изтече информация за него.

За сътрудничеството си с режисьора на Life of Pi – Анг Лий (Ang Lee) Христов споделя, че е протекло предимно през Skypе. От единствената си среща с носителя на Оскар българинът си спомня уважението, с което се отнесъл Лий към него.

Студиото за анимация на Любомир Христов се включва и в друг топ филм от 2012 г., а именно - големия победител на Оскари 2013 Argo (Арго).

За политическия трилър българинът и колегите му е трябвало да пресъздадат Лос Анджелис от 1970-те години, като според него промените досега са много по-големи отколкото хората си мислят, което наложило консултиране с множество специалисти по архитектура за създаването на визията във филма.

Сподели.