BBC избра Elbow за саундтрака на Летните олимпийски игри Лондон 2012

Pinterest LinkedIn +

Английската алтърнатив рок банда Elbow, отличена с Mercury Music Prize за четвъртия си студиен албум The Seldom Seen Kid и номинирана за същата награда още два пъти включително през 2011 година, ще запише музикалната тема на Летните олимпийски игри в Лондон, която ще звучи по време на всички телевизионни предавания на BBC, свързани със събитието.

Музикантите, в чиято колекция от награди фигурират още Brit, Ivor Novelo и Mojo, са написали шестминутна композиция, която предстои да бъде записана и редактирана в нужния формат.

"Фактът, че сме въвлечени в това изключително събитие направо ни зашемети. Гледаме на задачата си много отговорно, тъй като ние ще бъдем саундтрака на толкова много картини на лична саможертва – моменти, на които хората са посветили целия си живот, докато нацията подкрепя нашите спортисти и празнува заедно с тях успехите им", сподели Гай Гарви – основател и вокалист на Elbow, чиято кариера стартира още в началото на 90-те години на миналия век под името The Soft.

В последствие "The" отпада, а изборът на Elbow, чието значение на български език е лакът, за име на бандата е повлиян от една реплика на Филип Марлоу, според когото, elbow е най-чувствената дума в английския език. Вместо гласа на Гарви, в олимпийския саундтрак на Elbow ще звучи хор.

В момента музикантите работят по наследника на Build A Rocket Boys!, без да са се ангажирали с конкретни срокове за осъществяване на записите и издаване на шестия си студиен албум.

Музикалната тема на BBC за летните олимпийски игри, проведени през 2008 г. в Пекин, бе дело на Деймън Албарн (Gorillaz), а за тези в Барселона, от които догодина се навършват 20 години – на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.
Сподели.