BBC: "Азис е най- популярното лице на България"

Pinterest LinkedIn +

Присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз провокира светкавични реакции сред западните експерти, които вече започнаха да правят анализи и коментари по адрес на българската култура.

Като една от водещите световни медии BBC публикува обширен материал, в който запознава света с новите страни-членки в европейската общност. В статията озаглавена "Културата в Румъния и България" от Майкъл Осбърн, са представени някои от емблематичните имена от българската и румънската музика и телевизия.

В анализа изпъква една от най-открояващите се фигури в българския културен живот - Aзис, а като най-характерен за нашата географска ширина се очертава чалга-жанрът:

"По пазари, кафенета, магазини и барове, из цяла България гърми чалга-музика. Тази смесица от традиционна балканска фолклорна музика, цигански ритми, турски и арабски мотиви е изключително популярна. Натруфеният, крещящо облечен като жена изпълнител Азис е едно от най-бележитите лица на България", пише Осбърн. 

В изчерпателната статия страната е представена като място, където се създава и рап-музика, чиито най-известни представители според медията са Румънеца и Енчев. Рокът също не е подминат: най-известната българска рок-група според европейската медия е група Епизод, известна с това, че "преработва български народни песни в рок-вариант."

Описанията на всички представени артисти са придружени от кратки 20-секундни клипчета на техни песни, като имената на песните и на изпълнителите са изписани на латиница (Watch Azis perform Kato Skitnica, Watch Rumaneca and Enchev perform Shatrata) 

За най-значителната фигура в българския телевизионен ефир е посочен Слави Трифонов, представен в статията като "най-известния шоумен в страната."

Големият брой на риалити-програми като "Big Brother", "Survivor" и "Сделка или не" е отбелязан като положителна страна в развитието на българската телевизия.
Сподели.