Банкси - царят на графитите

Pinterest LinkedIn +

Банкси е име, зад което стои един от най-талантливите художници на нашето време.

За него са известни едва няколко факта - роден е в Бристол, Великобритания, а графитите му красят някои от най-престижните музеи в Лондон, Ню Йорк и дори Лувъра.

Геният на Банкси продължава да е анонимен, защото личността зад твореца предпочита да остане скрита и да говори единствено с работата си. А творбите му определено имат какво да кажат – те се отличават със сатиричния си поглед към редица глобални проблеми в различни аспекти – култура, политика, религия, етническа принадлежност.

Гениални са и пародиите му, вдъхновени от емблематични картини, в които откровено се надсмива на настоящето, например, "Езеро с водни линии" на Клод Моне, представена като помийна яма с плуваща в нея пазарска количка.

Банкси е бунтар до дъното на душата си и го показва не само със сатиричното си улично изкуство, но и със скандалните прояви, с които изразява своето несъгласие с обществените норми и разбирания.

"Някои хора се превръщат във вандали, защото искат да направят света по-красиво място" - пише на един от най-известните му графити.

Вижте някои от най-атрактивните творби на Банкси, разпръснати в музеи, по стените на обикновени къщи, мостове и подлези по целия свят.

Сподели.