Балканско лято и 3 книги, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

В опит да избягаме от клишето "с трилър на плажа", ще ви разкажем за три книги, обединени не от жанр, а от географски фактор. Предстои ви среща с трима писатели от Балканския полуостров, успели да уловят характерните му особености по неподражаем начин, и за техните книги, които със сигурност ще направят лятото ви по-интересно.

"Форсиране на романа река" на Дубравка Угрешич

Дубравка Угрешич е един от авторите, "измъкнали" балканската литература извън рамката на полуострова, превеждани и познати по цял свят. С неподражаемото си остроумие и ироничен хумор във "Форсиране на романа река" тя разгръща тема, към която писателите често се изкушават да се насочат – тази за писането. За литературата и писателската професия. За критиката и конкуренцията.

Романът ни пренася в Загреб през 80-те години на миналия век, където се провежда международна писателска среща с голям брой участници както от Източна, така и от Западна Европа. Събитие, което само по себе си предполага вълнения и което скоро се превръща в сюрреалистино, дори гротескно отражение на онова, което би трябвало да бъде.

Ексцентрични до крайност заради самата ексцентричност, нелепи, абсурдни, персонажите на Угрешич са ярки и запомнящи се, а събитията ескалират от представяне на книга в месокомбинат, през нелепа смърт в басейн, до отмъщение и бягство отвъд желязната завеса.

Ако сте любопитни да научите повече, може да намерите "Форсиране на романа река" ТУК.

"Шега" на Янис Плавос

Янис Плавос е гръцки преоводач и писател, автор на два сборника с разкази. Единият от тях, за който ще ви разкажем сега, е озаглавен "Шега" и през 2013 година е отличен Държавната награда за разказ в Гърция.

Сборникът включва седемнадесет разказа, които трудно бихме могли да определим жарново, а и едва ли е необходимо. Прозата на Янис Плавос притежава особена, много характерна жизненост, увлича с лекота и преминава през пищна палитра от емоции. Едновременно поетичен и фантастичен, светът, който описва, преодолява границите между реалното, модернистичното и постмодернистичното.

В тях има колкото характерно балкански елементи, нрави, места, които говорят много повече на читателите, усещащи ги близки и дори родни, места като бреговете на Срума, толкова и глобални теми като тези за обезличаването на големите градове и за стремежа към материалното.

В случай че сме успели да предизвикаме любопитството ви, можете да намерите "Шега" ТУК.

"Балкански ритуал" на Георги Тенев

Сложен, мащабен и едновременно с това изключително въздействащ роман, "Балкански ритуал" на Георги Тенев е от онези книги, в които сякаш не просто са преплетени няколко сюжетни линии, а се сблъскват няколко различни свята. Определят го като исторически трилър, криминално-мистичен роман, но и двете определения не са достатъчно изчерпателни.

По-лесно би било да кажем, че "Балкански ритуал" е роман хамелеон, който се променя според читателя си. Книга, в която всеки ще открие нещо различно. Всеки ще следи една от линиите на сюжета с по-голям интерес. Някой заради добре изградения съспенс, друг заради любопитните исторически препратки, трети заради иронията.

Онези от вас, които познават творчеството на Георги Тенев, със сигурност няма да се изненадат, че се е спрял на сюжет, който отразява политическата съвременност на България. Без, разбира се, да се ограничава с това. Факти и фикция се преплитат в едно приключение, което ще ви изведе и извън рамките на Балканите, чак до Рим, където някога е изчезнала една много важна книга.

Само за да се появи години по-късно в кабинета на злощастен политик. Сред археологическите загадки се лута и един полицейски комисар, който категорично излиза извън рамките на клишетата. А какво ще му коства да разплете загадката, можете да научите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.