Българско участие на фестивала в Кан

Pinterest LinkedIn +

За първи път след 20-годишна пауза български филм ще участва в конкурс от официалната програма на Кан! Филмът „Върнете заека” е селектиран в конкурсната програма за късометражни филми в Седмицата на критиката в Кан.Шестминутния цветен късометражен филм „Върнете заека” е дело на режисьорите Димитър Митовски и Камен Калев. Те са и негови сценаристи, заедно с Росен Цанков. Зад камерата са Димитър Гочев и Росен Цанков, а специално участие във филма, който беше селекциониран в конкурса Jameson тази година, има Део.

Българското участие на един от най-престижните европейски фестивали включва още едно заглавие. Драмата "Живот със София" ще бъде представена в рамките на Седмицата на критиката – специална селекция Jameson. 20-минутната лента е сред трите избраници от 15 носители на наградата Jameson в различни европейски фестивали. Неин режисьор е Светла Цоцоркова, оператор - Георги Челебиев, а в главните роли са Светлана Янчева и Ивайло Христов.

Филмът, който разказва за тъгата на жена по избягалия й мъж и бавното й полудяване пред очите на този, който я обича, е победител от конкурса Jameson на 8-ия София Филм Фест. На деветето издание на феста гостува Матьо Дарас - селекционер от Седмица на критиката в Кан. Той даде своята препоръка за българските късометражни филми.

От 11 до 22 май в Кан ще бъдат представени още 51 филма от 28 страни. Прожекцията на 50 от филмите ще бъде премиерна, удовлетворявайки желанието на фестивала да показва непознати творби. Председател на журито е Емир Кустурица. Култовият режисьор (актьор и музикант) има в колекцията си две награди "Златна палма" - за филмите "Отац на службеном путу" (1985) и "Ъндърграунд" (1995).
Сподели.